FOTO: Popraskaná zem a zrútené skaly. Zemetrasenie v Peru spôsobilo veľké škody

Peru Ľubomír Franko

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 sa ešte 28. novembra vyskytlo na severe Peru. Otrasy boli citeľné v širokom okolí a spôsobili aj značné škody.

Mohutné zemetrasenie sa vyskytlo krát predpoludním v nedeľu 28. novembra. Zemetrasenia, ktorých hypocentrum sa nachádza hlboko, zväčša nespôsobia veľké škody, ako plytké zemetrasenia. 

Toto zemetrasenie malo hypocentrum našťastie až 112 kilometrov pod povrchom, napriek tomu ale spôsobilo značné škody.

Popraskaná zem a zosuvy pôdy

Zemetrasenie malo epicentrum na krajnom severe Peru, v oblasti Amazónskeho pralesu. Táto oblasť je len riedko obývaná a najsilnejšie otrasy tak minuli väčšinu miest.

Asi 20-tisíc ľudí mohlo cítiť mimoriadne silné otrasy a asi 200-tisíc mohlo cítiť silné otrasy. Najväčšie škody boli pozorované na starších budovách, ktoré sa buď čiastočne, alebo úplne zrútili. 

Najväčšie škody napáchalo zemetrasenie v hornatejších oblastiach západne od epicentra. Zosuvy pôdy a popraskaná zem zničili cesty, ktoré odrezali niektoré obce od sveta.

Podľa agentúry Reuters bolo úplne zničených 75 domov a ďalších 81 zostalo neobývateľných. Našťastie neboli hlásené žiadne obete na životoch. 

Fotografie nájdete v galérii pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd