FOTO: Prehánka na Kysuciach priniesla trombu. Objavila sa v Makove

Veronika Salayová

Včerajšia prehánka na severozápade Slovenska vyprodukovala trombu. Tú sa podarilo zdokumentovať v Makove.

Počas včerajšej poobednej prehánke na Kysuciach sa objavila tromba. Bola trochu nevýrazná, ale išlo o trombu.

Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný.

V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. To by už mohlo napáchať aj škody, záležalo by však od jeho sily.

Tromby vznikajú častejšie

Tromba síce nie je častý jav, ale aj napriek tomu ich na Slovensku za rok zaznamenáme desiatky. Niektoré z nich sú veľmi výrazné a v ojedinelých prípadoch sa dotknú zeme, a vtedy hovoríme o tornáde.

Trombu sa podarilo zachytiť na niekoľkých fotografiách z Makova. Očitý svedok potvrdil, že lievik rotoval a pohyboval sa zo strany na stranu.

Počas včerajška na opačnej strane republiky úradovali na juhu búrky, ktoré priniesli aj malé krupobitie so silným vetrom. Búrky priniesli okolo 70 bleskov.

Dnešok bude síce horúci s teplotami do +34 °C, no počas popoludnia hrozia opäť búrky, a to predovšetkým v oblasti Gemera a v okolí Košíc.

Polohu búrok môžete sledovať TU.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd