FOTO: Pri nočných búrkach nad Kansasom sa ukázali výnimoční červení škriatkovia

Dominik Cenkner

Červení škriatkovia - jav, ktorý ľudským okom takmer nevidieť. Zachytiť sa ho podarí len hŕstke šťastlivcov pričom jedným z nich je aj americký lovec búrok Paul M. Smith.

Ten červených škriatkov zachytil, ako inak, pri nočných búrkach. Konkrétne sa tak stalo v noci z 30. na 31. mája v americkom štáte Kansas.

Aby toho nebolo málo, jav budú ešte skúmať. Môže totiž prekonať aj míľnik, ktorý sa týka miesta zachytenia, a to v tom, že ide o najsevernejšie zachytenie v krajine.

Zaujímavé je, že rovnakému autorovi sa podobný kúsok podaril aj pred necelými dvoma rokmi. Vtedy červených škriatkov dokonca nahral aj na video.

Čo sú červení škriatkovia?

Červení škriatkovia nie sú žiadne bájne bytosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale ide o pomerne vzácny druh nadoblačných bleskov. Tie trvajú len zlomok sekundy a vo väčšine prípadov je ich ťažké pozorovať.

Červení škriatkovia sú viditeľní na nočnej oblohe počas vzdialenej búrky. Ide o zriedkavý jav pri búrkach, kedy blesk udiera z vrcholu búrkového mraku, ktorý je vysoký až viac ako 80 km.

Na rozdiel od bežných bleskov sa tieto blesky rozpadajú na nespočetné červené žiariace vetvy, ktoré sú dlhé aj 20 km a môžu sa rozširovať do priestoru s priemerom až 50 km.

Fascinujúca hra farieb zvykne trvať len zlomky sekúnd. Ľudské oko ho za tento krátky čas len ťažko uvidí.

Pomocou vysoko citlivých optických zariadení je však možné zviditeľniť celý rozsah týchto efektných svetelných javov.

Podeľte sa so svojimi úlovkami

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd