FOTO: Príroda maľovala nad Komárnom. Objavili sa takéto krásne cirrusy

Veronika Salayová

V Komárne pozorovali tento veľmi zaujímavý druh oblakov. Ide o oblaky typu cirrus, ktoré sú veľmi fotogenické a svojou jednoduchou krásou priťahujú pozornosť.

Oblak typu cirrus oficiálne prijali ako špecifický druh oblakov v roku 1996. Sú to oblaky vznikajúce vo vysokých výškach výlučne z ľadových kryštálikov.

Cirrus vzniká v oblastiach veľmi nízkych teplôt, a to okolo -40 až -50 °C. Pozostáva výlučne z ľadových kryštálikov veľkosti až do 0,05 mm.

Ako vznikajú?

Keď sú kryštáliky dosť veľké na to, aby mohli padať, niekedy prúdia nadol a dostanú sa do vetra fúkajúceho z rozličných smerov. Tým sa oblak roztiahne do dlhých chvostov (cirrus uncinus). Môže mať vzhľad kučier, závojov či vlákien.

Za denného svetla je biely a tenký, a neprináša zrážky. Preto ak ich uvidíte na oblohe, neznamená to príchod búrky, ale, naopak, príjemné a zväčša jasné počasie.

Cirrusy pozorovali počas pondelka nad Komárnom. Boli veľmi fotogenické a na oblohe vytvorili krásne obrazce. Pozrite si viac fotografií v našej galérii. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd