FOTO: Prvá veľká fujavica zimnej sezóny. Školy zatvorené a stovky letov zrušené

FOTO: Prvá veľká fujavica zimnej sezóny. Školy zatvorené a stovky letov zrušené
Zuzana Macháčová

Zima sa usadila v Mongolsku a na severovýchode Číny, kde sa vyskytli silné fujavice. Zatvorili školy a zrušili stovky letov. 

Silné sneženie zasiahlo severovýchod Číny. V dôsledku snehovej fujavice museli zatvoriť školy a zrušiť stovky letov v krajine. Nasnežilo až 34 cm snehu.

Úrady museli uzavrieť viac ako 90 % diaľničných vjazdov v provincii Jilin, informovala štátna televízia CCTV. Hlavné diaľnice v meste Charbin, hlavnom meste provincie Heilongjiang, boli uzavreté.

Zrušených viac ako 400 letov

Podľa údajov cestovnej aplikácie Flight Master bolo na medzinárodnom letisku Harbin Taiping zrušených 405 letov. Mnoho letov bolo zrušených aj v provinciách Jilin a Liaoning a v regióne Vnútorné Mongolsko. 

V Heilongjiang miestny železničný operátor z bezpečnostných dôvodov zastavil 51 liniek pre cestujúcich.

Základné školy boli zatvorené v častiach Heilongjiang a susedných provinciách Liaoning. Zo záberov televízie CCTV je vidieť, že kamióny uviazli v radoch tiahnucich sa 1 kilometer od Harbinu.

Za posledný týždeň zažil sever Číny nezvyčajne zvláštne kontrasty počasia, od smogu až po druhý najteplejší október za posledné desaťročia. Potom cez víkend teploty prudko klesli. 

Varovanie pred chladným počasím

Chladné počasie prinútilo vlády v Pekingu a Tchien-ťine spustiť dodávky tepla skôr ako zvyčajne. Čínsky meteorologický úrad varoval, že teploty rýchlo poklesnú dole a že sa vyskytnú aj fujavice. 

Centrálna meteorologická správa uviedla, že väčšina severovýchodu by mala tento týždeň zaznamenať pokles teplôt na jednociferné hodnoty alebo pod bod mrazu, keďže studený vzduch postupuje na východ a juh. 

Národné meteorologické centrum uviedlo, že sneženie pravdepodobne presiahne historické rekordy za toto obdobie. Očakáva sa, že silné fujavice budú pokračovať v častiach Vnútorného Mongolska, provincií Heilongjiang, Jilin a Liaoning. Očakáva sa, že v týchto častiach napadne ešte 20 cm čerstvého snehu. 

Čínske meteorologické úrady vydali oranžovú výstrahu, druhú najvyššiu, do utorka 7. novembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd