FOTO: Roxana udrela na Slovensko. Sneženie uzavrelo Donovaly. Na západe silnie vietor

Peter Minárik

Nad Pobaltím a východnou Škandináviou sa udržiava rozsiahla oblasť nízkeho tlaku, ktorá priniesla na naše územie ďalšie zhoršenie počasia. Na severe komplikuje situáciu vietor a medzičasom začína na západe silnieť vietor.

Na našom území dnes opäť zavládlo nepriaznivé počasie. Ráno sa na severozápade objavili búrky, v noci na západe poriadne nasnežilo a v týchto chvíľach začína situáciu na západe komplikovať vietor. Za takéto prejavy počasia môže aktuálna, veľmi dynamická situácia.

Nad východnou Škandináviou a nad Pobaltím sa nachádza pomerne rozsiahla oblasť nízkeho tlaku, okolo ktorej do našej oblasti prúdi vzduch od severozápadu. Súčasne sa od západu natláča výbežok vyššieho tlaku vzduchu a v dôsledku neho silnie v našej oblasti tlakový gradient, čo spôsobuje aj zosilnenie vetra.

Súčasne cez naše územie postúpil frontálny systém, ktorý sa postaral o dážď a na severe o sneženie. Ráno sa v severozápadných okresoch Slovenska vyskytli dokonca aj búrky.

Sneženie na severe uzatvára cesty

Počas noci sa v severných oblastiach nášho územia pomerne výrazne rozsnežilo. Priemerne napadlo okolo 20 cm snehu, ale na dolnej Orave sa výška nového snehu pohybuje až okolo 30 cm.

Sneženie spôsobuje problémy predovšetkým v horských oblastiach. Horský priechod Donovaly museli uzavrieť pre všetku dopravu. Aktuálne je už prejazdný aspoň pre osobnú dopravu. Problémy sú aj na ďalších horských priechodoch. Ťažko prejazdný je horský priechod Čertovica a úsek medzi Muráňom a Šumiacom je uzavretý pre nákladné autá nad 10 metrov.

Na západe silnie vietor

Situáciu na severe Slovenska v noci skomplikoval aj silnejší vietor, ktorý vytváral snehové jazyky a záveje.  Na hlavnú spojnicu medzi Oravou a Kysucami spadli dva stromy. Problémy hlásia aj energetici.

V týchto chvíľach začína vietor silnieť aj na západe. Severozápadný vietor na západe Slovenska dosahuje nárazy od 50 do 65 km/h a mal by byť ešte o čosi silnejší.

Vietor by mal na našom území slabnúť počas večerných hodín, ale to sa netýka horských oblastí, kde aj naďalej bude fúkať. Zároveň si na severe Slovenska neoddýchnu ani od snehovej nádielky. Sneh tu tak aj v najbližších hodinách pribudne. Ako to aktuálne vyzerá so snehom na severe si môžete pozrieť v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd