AKTUÁLNE: Sever Talianska je pod vodou. Zahynuli už dvaja ľudia. Situácia je kritická

Veronika Salayová

Na severe Talianska za posledné 2 dni spadlo enormné množstvo zrážok, ktoré okamžite rozvodnilo všetky rieky v oblasti. V Taliansku zahynuli už dvaja ľudia a situácia ostáva naďalej veľmi kritická. 

Suchom zmietané severné Taliansko postihli enormné záplavy po tom, čo posledné dva dni nepretržite pršalo. Najhoršia situácia je v regióne Emilia-Romagna, kde voda zaplavila cesty, diaľnice, ulice, domy − proste všetko. Voda zaplavila aj historické mestá Bologna a Ravenna. 

Záplavy si, bohužiaľ, vyžiadali aj dve obete. Jednou z obetí je 80-ročný muž, ktorého strhla prívalová voda, keď jazdil na bicykli v obci Castel Bolognese. Ďalšia osoba zahynula v neďalekej obci Fontanelice po tom, ako došlo k zrúteniu domu v dôsledku zosuvu pôdy, informovali miestne médiá. 

Z postihnutej oblasti hlásia minimálne 20 zosuvov pôdy, poškodené cesty, pretrhnuté hrádze, a dokonca aj odplavené mosty. Záplavy zastavili vlaky a viedli k uzavretiu mnohých ciest. „Takúto povodeň si naozaj nepamätám, naposledy v roku 1963, keď som bol malý chlapec,“ povedal Daniele Bassi, starosta Massa Lombarda, dediny v oblasti Ravenna.

Podľa technikov Civilnej ochrany spadlo rekordné množstvo zrážok. Za 48 hodín nepretržitých silných zrážok spadlo viac ako 200 mm vody, čo je asi pätina normálneho národného priemeru.

Záplavy vznikli v dôsledku sucha

Povodeň v Emilia-Romagna podľa odborníkov, paradoxne, vyvolalo sucho. Táto oblasť každoročne trpí veľkým suchom a nedostatkom vody najmä na jar a počas leta, kedy dochádzajú zásoby pitnej aj úžitkovej vody.

Odborníci sú toho názoru, že približne po dvoch rokoch veľmi slabých zrážok sa pôda dehydrovala a stvrdla natoľko, že sa stala úplne vodotesnou, informuje taliansky Meteoweb.

„Už by som nehovoril o núdzovej situácii − toto je štruktúrovaná núdzová situácia. Už desaťročie si uvedomujeme, že proces tropikalizácie zasiahol aj Taliansko, no ako vidíme, zasahuje nielen juh, ale aj sever, a vyznačuje sa dlhými obdobiami sucha a intenzívnymi zrážkami v priestore pár hodín. Je potrebný nový prístup. Musíme si zvyknúť chápať, že toto je, žiaľ, aspekt zmeny klímy, s ktorým budeme musieť žiť niekoľko nasledujúcich rokov,“ povedal minister Civilnej ochrany Nello Musumeci. 

Talianska vláda veľmi pozorne monitoruje povodňovú situáciu v Emilia-Romagna a urobí všetko pre to, aby pomohla tomuto regiónu, uviedol taliansky minister Antonio Tajani.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd