FOTO: Silné búrky v Nemecku narobili rozsiahle škody. Prerušená vlaková doprava a zaplavená diaľnica

Zuzana Macháčová

Atmosférický front spojený s tlakovou nížou, ktorý od rána prechádza nad Poľskom, sa vo štvrtok nachádzal nad Nemeckom. Živel vyčíňal v rôznych častiach krajiny od Hamburgu po Mníchov. Búrky sprevádzalo krupobitie a prívalové dažde, ktoré spôsobili veľké škody a dopravný chaos.

V piatok prešiel cez Poľsko aktívny atmosférický front, ktorý od rána prinášal búrky, lejaky a silný nárazový vietor. Deň predtým prešlo rovnaké pásmo prudkých javov nad Nemeckom a prinieslo množstvo nebezpečných javov.

Autobusová doprava pozastavená

Najťažšia situácia bola v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hesensku a Bavorsku, kde padali krúpy veľkosti golfových loptičiek. V Mníchove sa večer očakávali nárazy vetra s rýchlosťou až 100 km/h.

V dôsledku extrémnych poveternostných podmienok bola podvečer obmedzená letová prevádzka na letisku Düsseldorf.

Po búrke v meste Kassel v centrálnej časti krajiny boli úplne zastavené autobusy a vlaky. Cesty a trate boli zaplavené a na vozovky padali polámané konáre stromov a úlomky odtrhnutých striech.

Mnohé autá boli poškodené a ešte viac ich bolo zaplavených. Vodiči sa predierali vodou po kolená. Hasiči v meste Kassel mali množstvo výjazdov. Na Twitter uviedli, že takúto situáciu za posledných 20 rokov v meste ešte nevideli.

Prebieha odstraňovanie škôd

V Kasseli sa zrazu zotmelo," opísal búrku policajný hovorca. Ako vysvetlili miestne médiá, hasičský zbor nestíhal pomáhať, pretože všetky hasičské jednotky v meste boli v službe.

Na niektorých miestach v piatok prebieha aj odstraňovanie škôd spôsobených búrkou. V bavorskom meste Schwandorf nepremávajú vlaky a diaľnica č. 9 zostáva zaplavená dažďom.

Problémy s dopravou hlásia aj v Mníchove, kde v piatok ráno nefungovali mestské železnice a v noci bolo zrušených 60 letov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd