FOTO: Škody po tornáde v Česku vidno aj z vesmíru

Ľubomír Franko

Škody po tornáde v Česku sú natoľko rozsiahle, že ich môžeme pozorovať aj na satelitných snímkach z družíc Sentinel-2. Pás škôd sa tiahne až niekoľko desiatok kilometrov a v maxime dosahuje šírku až 700 metrov.

Vo štvrtok večer zasiahlo oblasť česko-slovenského pohraničia silné tornádo. 

jeho intenzitu meteorológovia na základe spôsobených škôd momentálne odhadujú na F3 až F4. Ide tak o jedno z najsilnejších tornád v histórii v rámci celej Európy.

Rozsiahle škody bolo veľmi dobre poznať aj z letecký záberov, ktoré previedli v oblasti meteorológovia z Amatérskej meteorologickej spoločnosti a Českého hydrometeorologického ústavu.

V priebehu soboty dopoludnia preletela ponad postihnutú oblasť aj družice Sentinel-2A, ktorá je určená na diaľkový prieskum zemského povrchu.

 

Na satelitných snímkach s priestorovým rozlíšením 10 metrov môžeme pozorovať škody, ktoré tornádo v Česku zanechalo.

Viditeľné sú zničené dediny, no takisto poškodené lesné porasty.

V Česku prišlo pri tornáde o život až 5 ľudí, čím sa táto udalosť radí medzi najtragickejšie v histórii. škody sa rátajú v desiatkach až stovkách miliónov korún. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd