POHROMA po búrkach. Najhoršie obišli tieto obce, kde ostali oči pre plač. Pozrite si FOTO

Veronika Salayová

Dnešné ráno naplno odhalilo škody po nočnom vyčíňaní búrok. Ráno bolo trpké najmä v týchto dvoch obciach, kde sa zrejme búrky vyzúrili v rámci Slovenska najviac. 

Máme za sebou najsilnejšie búrky od začiatku roka − búrky priniesli vyše 30 000 bleskov, čiže aj po tejto stránke boli včerajšie búrky najintenzívnejšie. Teraz je na rade bilancovanie škôd, ktorých, bohužiaľ, nebolo málo. 

Večerné a nočné búrky, medzi nimi aj supercely, priniesli najmä na krajný juhozápad prinášali veľmi vysokú bleskovú aktivitu, intenzívne zrážky, silný vietor a krupobitie. Tieto búrky v rámci Slovenska boli najnebezpečnejšie.

 

Obrovské škody po búrke v Imeli a Svodíne

Práve búrky na juhozápade Slovenska napáchali najviac škôd. Do veľmi trpkého rána sa zobudili najmä obyvatelia dvoch obcí, a to Svodína v okrese Nové Zámky a Imeľa v okrese Komárno.

V oboch obciach supercely narobili hotovú pohromu. V obci Svodín padali až 3- až 4-centimetrové krúpy a veľmi veľké krúpy zaznamenali aj o kúsok ďalej v obci Gbelce. Krúpy zničili všetku úrodu a okrem krúp spôsoboval škody aj silný vietor. Ten prevracal všetko, čo mu prišlo do cesty, a dokonca vo Svodíne vyvracal aj stĺpy elektrického vedenia.

Bez ujmy neobišli ani mnohé terasy, záhradný nábytok, trampolíny a vlastne všetko ostalo po búrke rozhádzané alebo zničené. V obci spadlo mnoho stromov a ráno boli cesty plné konárov a listov. Kde-tu sa objavil napríklad kus plechu popri ceste, ale aj porozbíjané okná na dome a popadané škridle zo striech. 

Video supercely z Nových Zámkov, ktoré sa prehnalo aj Svodínom, sa podarilo nášmu čitateľovi aj natočiť.

 

Búrky brali strechy, stromy aj trampolíny

Ďalšou obcou, kde ráno ostali len oči pre plač, je obec Imeľ, kde sa taktiež nočná supercela okolo 22.00 h poriadne vyzúrila. Aj tu spôsoboval škody najmä silný vietor, ktorý napríklad dvíhal trampolíny do vzduchu, rozbíjal akvária, a rovnako vyvracal stromy. Silný vietor dokonca zobral aj kus strechy jedného z rodinných domov. 

 

Aj touto obcou sa prehnalo krupobitie, no krúpy boli o čosi menšie a dosahovali veľkosť do 2 cm. Okrem toho je pre padnutý strom na ceste neprejazdná cesta II/510 v obci Malinovo. Doprava je presmerovaná na vedľajšie ulice Družstevná a Krátka, informuje bratislavská krajská polícia.

Všetky škody po nočných búrkach si môžete pozrieť v našej galérii pod článkom. 

Zlou správou je, že bez búrok sa nezaobídeme ani dnes a treba sa pripraviť na ďalšiu vlnu. Všetko dôležité sa dozviete v našom ONLINE prenose. Ak aj vám ostali po nočných búrkach škody, budeme radi, ak nám vaše fotografie alebo videá pošlete na náš WhatsApp.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd