FOTO: Tajomný opar nad Alpami. Príčina je neuveriteľná!

FOTO: Tajomný opar nad Alpami. Príčina je neuveriteľná!
Zuzana Macháčová

Cez víkend na prelome septembra a októbra sa v Alpách objavila zvláštna hmla. Je neuveriteľné odkiaľ sa vzala. 

Alpy, rovnako ako zvyšok Talianska a veľká časť Európy sa v posledných týždňoch vyznačovali vysokým atmosférickým tlakom, jasnou oblohou, nadpriemernými teplotami a nízkou vlhkosťou, čo v októbri vytváralo pre horskú klímu nezvyčajne stabilné obdobie.

Počas víkendu medzi prelomom septembra a októbra však túto rutinu prerušila nezvyčajná hmla. V Alpách sa objavil zvláštny opar, na rozdiel od typických podmienok pre tvorbu horského oparu.

Zdroj: Credit Enza Alvera / Pietro Peretto / Alessandro Ferrari
Zdroj: Credit Enza Alvera / Pietro Peretto / Alessandro Ferrari

V procese tvorby oparu vlhkosť vo vzduchu kondenzuje, keď teplota dosiahne rosný bod. Avšak v tomto prípade sa opar objavil počas denného svetla, keď bola vysoká teplota a vlhkosť bola príliš nízka na to, aby sa vytvoril. Preto ide o veľmi nezvyčajný jav.

Ako teda môžeme tento jav vysvetliť?

Ako sa stalo na konci júna, pôvod treba hľadať v časticiach suspendovaných vo vzduchu z kanadských lesov, ktoré zasiahli rozsiahle požiare.

Výskumník Giovanni Baccolo to vysvetlil tak, že tieto častice, vrátane čierneho uhlíka, boli transportované cez Atlantik a zachytené nad Alpami anticyklonálnou cirkuláciou. 

Neprítomnosť zrážok udržiavala tieto častice v suspenzii a cirkulácia vysokého tlaku ich koncentrovala v nižších vrstvách atmosféry, vďaka čomu boli viditeľné ako opar.

Táto udalosť mala významný vplyv na kvalitu ovzdušia a spôsobila nárast čierneho uhlíka v alpskej atmosfére s dôsledkami pre klimatický systém a ľadovce v regióne. 

Hoci ide o druhý prípad, kedy sa takáto hmla v roku 2023 vyskytla, v porovnaní s predchádzajúcou, ktorá bola koncom júna, sa jej venovala malá pozornosť.

Tieto javy poukazujú na zložitosť poveternostno-klimatického systému planéty a interakcie s inými prírodnými systémami, ako sú lesné požiare v Kanade.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd