FOTO: Takmer celé Slovensko sa zobudilo do zasneženého rána. Vysoké teploty väčšinu snehu roztopia

Dominik Cenkner

Po roku sú tu opäť Vianoce. Dohady o tom, či budú biele alebo nie, už môžeme dať na bok. Takto zrána to vyzerá, že budú biele, keďže snehová pokrývka alebo aspoň poprašok sa nachádza(l) na väčšine územia. V nasledujúcich hodinách sa však začne otepľovať, a tak sa väčšina snehu roztopí.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje teplý front, ktorý sa v brázde nízkeho tlaku presúva ďalej smerom na východ. Za ním k nám od západu začína prúdiť teplejší vzduch.

Vidieť to už aj v týchto chvíľach. Teplota na Záhorí sa už po ôsmej hodine pohybovala aj nad +5 °C - Kuchyňa po 9. hodine hlási +6,2 °C.

Ešte v noci sa k nám nasunulo pásmo zrážok, ktoré boli na väčšine územia snehové. Nad ránom však na západe začal padať mrznúci dážď.

Zobudili sme sa do zasneženého rána

Dnešný Štedrý deň začal na mnohých miestach Slovenska priam idylicky. Vrstvu snehu alebo aspoň poprašok hlásili takmer všetky stanice na našom území.

Výnimku azda tvorili len dve stanice. A to Hurbanovo a Malacky. Ešte aj taká Bratislava Ivanka hlásila 1 cm snehu.

Najviac snehu pritom spadlo na severe stredného a východného Slovenska. Niektoré lokality hlásia aj cez 10 cm snehu.

V Čadci sa tešia z bohatej snehovej nádielky, zdroj: Bernard Kyzek
V Čadci sa tešia z bohatej snehovej nádielky, zdroj: Bernard Kyzek

Mrznúci dážď a sneh spôsobujú problémy

Ak ste si presun domov na Vianoce nechali na poslednú chvíľu, musíte počítať s tým, že počasie spôsobuje problémy na cestách.

V okolí Bratislavy, Senca, ale aj Levíc, Topoľčian, Piešťan či Trenčína v týchto chvíľach padá mrznúci dážď. Na strednom a východnom Slovensku je to zas na väčšine miest sneženie.

Vodiči sa na poľadovicu sťažujú v okolí Levíc, na neupravené ceste zas pre zmenu na horskom priechode Čertovica či v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Zrážky k večeru ustanú

V priebehu nasledujúcich hodín budú zrážky na našom území postupne ustávať. Teplý vzduch bude prúdiť ďalej smerom na východ.

To zdvihne teploty pomerne vysoko. Na niektorých miestach môžu vystúpiť až do +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd