FOTO: Takto Slovensko zasypal sneh. Kedy sa začne otepľovať?

Veronika Salayová

Začali sa najväčšie kresťanské sviatky, pre ktoré je typické začínajúce jarné počasie. No pri dnešnom pohľade z okna to na jar ani z ďaleka nevyzerá. Teploty sú výrazne podpriemerné a o slovo sa hlási ďalšie sneženie. 

Zelený štvrtok na Slovensku bol doslova biely − snežilo na veľkej väčšine nášho územia, a to aj v nížinách na južnom Slovensku. V nížinách a v stredných polohách sa síce počas včerajšieho dňa nevytvorila súvislá snehová pokrývka, ale na severe lokálne napadlo aj výraznejšie množstvo snehu.

V Žilinskom a Prešovskom kraji tak bola krajina biela s množstvom čerstvého snehu s výškou do 10 cm, lokálne na horách aj viac. Napríklad v Poprade, Liesku či v Telgárte pripadlo okolo 8 cm snehu. 

Výrazne nasnežilo aj v Košickom kraji, kde napríklad v Košických Olšanoch napadlo až 7 cm snehu. Sneh prekvapil aj južné Slovensko, napríklad Rimavskú Sobotu, kde počas včerajšieho dňa intenzívne snežilo, no snehová pokrývka sa do dnešného rána neudržala. 

Teploty budú mierne stúpať

Aj dnes nás čaká chladný sviatočný deň, ktorý prinesie zrážky. Tie budú zmiešané alebo snehové od nadmorskej výšky 500 m. Zrážky však už dnes nebudú veľmi výdatné. Spadne do 5 mm zrážok, prípadne do 5 cm snehu, aj to iba na severe nášho územia.

Teploty budú dnes ešte podpriemerné a budú sa pohybovať v intervale od +5 až +10 °C, na východe a severe bude chladnejšie. Aj počas víkendu nás čakajú zrážky, ktoré však budú už iba slabšie.

Avšak dobrou správou je, že teploty budú stúpať. So snehom v nižších a stredných polohách sa tak rozlúčime a nový týždeň prinesie už príjemnejšie teploty, no slnečných lúčov si zatiaľ ešte veľa neužijeme, keďže bude prevládať skôr oblačné až polooblačné počasie.

Veľká noc tak bude oblačná s prehánkami a teplotne ešte podpriemerná. Budúci týždeň však už bude príjemnejšie a teploty budú stúpať k +18 °C. 

Na teplé jarné počasie si tak ešte budeme musieť chvíľku počkať. Viac o vývoji na nasledujúce dni si pozrite v kalendári iMeteo

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd