FOTO: Takto ste Saturn ešte nevideli. Bratislavčanovi sa podaril nádherný záber

FOTO: Takto ste Saturn ešte nevideli. Bratislavčanovi sa podaril nádherný záber
Dominik Cenkner

Leto sa nám pomaly, ale isto končí. Nikto nám však nemôže zabrániť vrátiť sa spomienkami do uplynulých týždňov. Určite tak robí aj náš čitateľ Roman, ktorému sa podarilo zachytiť jedinečný záber.

Do redakcie sa nám ešte pred časom ozval Roman Sulc. Bratislavčan, ktorý sa venuje astrofotografii. 

Zameriava sa najmä na planéty, Mesiac, hmloviny a galaxie. V závere druhej augustovej dekády sa mu podarilo zachytiť nádherný záber, ktorý stojí za zdieľanie. 

Saturn sa považuje za jednu z najkrajších planét slnečnej sústavy. Romanovi sa ho podarilo zachytiť v celej kráse vďaka jasným nociam, ktoré v tých dňoch prevládali. 

Špecifikácie fotografie

Ako Roman sám uviedol, fotografiu zhotovil v sobotu 19. augusta tohto roka. Vtedy sa vybral do obce Borský Svätý Jur, konkrétne do časti zvanej Tomky.

Obec leží v Trnavskom kraji v okrese Senica na Záhorí. Žije v nej niečo viac ako 1600 obyvateľov.

Na kvalitný záber potreboval dobrú techniku. V tomto prípade použil: 

  • Teleskop: Skywatcher 12" 305/1500 PDS

  • Montaz: Skywatcher EQ6 PRO

  • Kamera: Zwo Asi 224 MC + 5x barlow lens

Pár viet o Saturne

Saturn je šiesta planéta slnečnej sústavy a druhá najväčšia z planét. Pomenovaná je podľa rímskeho boha Saturna a patrí medzi joviálne planéty, čo znamená, že nemá pevný povrch, len hustú atmosféru.

Viditeľný je voľným okom ako žltkastý neblikavý objekt na nočnej oblohe. Je to piaty najjasnejší objekt v slnečnej sústave. Okolo svojej osi sa otočí každých 10 hodín a 39 minút, čo je druhý najkratší deň z planét slnečnej sústavy. Okolo Slnka obieha Saturn každých 29,4 rokov.

Saturn je zložený predovšetkým z vodíka, ktorý sa nachádza vo všetkých vrstvách. Má najrozsiahlejšie prstence v slnečnej sústave, ktoré sa väčšinou skladajú z kusov ľadu z uhlíkového prachu. Od planéty sú vzdialené viac ako 120-tisíc kilometrov a sú veľmi tenké, majú približne 20 metrov. Podľa astronómov má prinajmenšom 62 mesiacov, z ktorých najväčšie sú Titan a Rhea. Všetky z nich sú zamrznuté svety. Saturn dostal prezývku „klenot slnečnej sústavy“, pretože ho mnoho astronómov považuje kvôli jeho prstencom za najkrajšiu planétu.

Počasie na Saturne

Vedci sa domnievajú, že na planéte je približne -212 °C. Vietor v atmosfére Saturnu dosahuje rýchlosť 1 800 km za hodinu, čo je viac ako na Jupiteri.

Búrky na Saturne môžu trvať mesiace, dokonca až roky. Pri tzv. Dračej búrke zaznamenali až 1000-krát silnejší blesk ako na Zemi.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Romanovi za jeho nádherný záber ešte raz ďakujeme. Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme pre vás aj cez aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd