FOTO: Tropický cyklón Belal pustoší Maurícius. Vyžiadal si najmenej jednu obeť

FOTO: Tropický cyklón Belal pustoší Maurícius. Vyžiadal si najmenej jednu obeť
Zuzana Macháčová

Maurícius zasiahol tropický cyklón Belal a vyžiadal si najmenej jednu obeť. Školy aj letisko boli zatvorené. Niekoľkých ľudí museli evakuovať. 

Cyklón Belal spôsobil silné záplavy a vyžiadal si najmenej jednu obeť na Mauríciu. Obrovské vlny zmietli autá v hlavnom meste ostrova v Indickom oceáne a na ďalších miestach.

Motorkár zomrel pri nehode v dôsledku nepriaznivého počasia, potvrdila vláda, ktorá zaviedla zákaz vychádzania. Bol vydaný príkaz, podľa ktorého sa všetci okrem nevyhnutných pracovníkov, členov bezpečnostných služieb a tých, ktorí vyžadujú lekársku starostlivosť, musia vrátiť domov a zostať tam.

Zatvorené školy a nemocnice

Niekoľkých ľudí museli evakuovať, pretože povodeň spôsobená tropickým cyklónom Belal ohrozovala domy a ďalšie budovy. Školy boli zatvorené a nemocniciam bolo nariadené nechať otvorené len pohotovostné oddelenia. Zatvorili aj hlavné letisko. Lety boli až do odvolania zrušené. 

Belal už predtým zasiahol susedný francúzsky ostrov La Reunion, kde silný dážď a silný vietor v pondelok ráno zanechali asi štvrtinu domácností bez elektriny. 

Úrady vo francúzskej základni informovali, že v Saint-Gilles na západnom pobreží ostrova našli mŕtveho bezdomovca. Okolnosti smrti však nie sú isté. 

La Réunion vyhlásil najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami v nedeľu, keď sa cyklón blížil. Varovanie bolo následne zrušené po tom, čo v pondelok popoludní ostrov prešla najhoršia búrka a postúpila smerom na Maurícius, asi 220 km na severovýchod.

Jeden z najsmrteľnejších cyklónov

Cyklóny sú bežné medzi januárom a marcom v Indickom oceáne neďaleko južnej Afriky, keďže moria na južnej pologuli dosahujú najteplejšie teploty. 

V roku 2019 cyklón Idai spustošil Afriku z Indického oceánu a zanechal viac ako 1 000 obetí v Mozambiku, Malawi a Zimbabwe a spôsobil humanitárnu krízu. 

Podľa Organizácie Spojených národov to bol jeden z najsmrteľnejších cyklónov, aké boli kedy zaznamenané na južnej pologuli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd