FOTO: Umelec každý rok trávi hodiny s lopatou v ruke. Tvorí nádherné umelecké diela

FOTO: Umelec každý rok trávi hodiny s lopatou v ruke. Tvorí nádherné umelecké diela
Veronika Sádovská

Od roku 2016 fínsky architekt každý rok vytvára s lopatou v ruka nádherné umelecké diela. Túto tradíciu neporušil ani tento rok.

Posledných osem rokov má fínsky architekt a dizajnér Pasi Widgren špeciálnu zimnú tradíciu. Každú zimu podniká cestu k jazeru Pitkajarvi neďaleko svojho rodného mesta Lahti a vytvára epickú kresbu v snehu. Tento rok cítil, že má nakresliť vtáčika len pomocou vlastných nôh a lopaty na snehu.

Vtáčik, ktorý tieto dni zdobí zasnežené jazero je kôrovník. Vytvoril ho v posledný deň roku 2023 a jeho fotografiu pridal na sociálnu sieť s prianím šťastného Nového roka miestnym obyvateľom aj turistom.

foto: Pasi Widgen
foto: Pasi Widgen

Tradícia od roku 2016

Widgren začal vytvárať svoje snehové kresby v roku 2016, keď si uvedomil, že by mohol mať predpoklady na realizáciu týchto typov umeleckých návrhov.  V roku 2021 vytvoril napríklad kresbu líšky.  Asi za štyri hodiny mal 295-metrový obraz správny tvar a bol pripravený na finálnu fotografiu.

Ale ako sa kreslí do snehu? Widgren väčšinou najprv načrtne obrys chôdzou. Zvyšok potom dokreslí lopatou na sneh. Samozrejme, predtým, ako začal, otestoval ľad, aby sa uistil, že je dostatočne hrubý, aby uniesol jeho váhu.

Kvôli svojej bezpečnosti nosí Widgren aj ľadové šidlá pre prípad, že by prepadol a potreboval sa zachrániť. Našťastie nič z toho nebolo potrebné a Widgren nemá pri vytváraní svojich diel väčšinou žiadne problémy.

Keď svoje obrazy dokončí, dopraje si horúcu kávu, keďže tento rok pracoval pri teplote -16 °C, ktorú si vždy so sebou prinesie a vylezie na neďaleký skalný útes, aby odfotografoval svoju kresbu.

Niektoré z Pasiho diel, foto: Pasi Widgen/twitter
Niektoré z Pasiho diel, foto: Pasi Widgen/twitterDiela vydržia len pár dní

Diela častokrát vydržia byť viditeľné len niekoľko dní, ale jemu to nevadí, pretože aj to je súčasťou jeho plánu a myšlienky tejto tradície. Je pre neho veľmi dôležité, aby pracoval spôsobom, ktorý nezanechá vplyv na životné prostredie.

Umelec počas rokov vytvoril už napríklad aj medveďa, zajaca, jeleňa, či vlka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd