FOTO: V Alpách ležia masy snehu. V Taliansku však majú extrémne povodne

FOTO: V Alpách ležia masy snehu. V Taliansku však majú extrémne povodne
Veronika Salayová

Cyklóna nad južnými Alpami prináša so sebou obrovské množstvo zrážok. Kým v Alpách pribudlo 100 cm snehu, sever Talianska je pod vodou. 

V južnom Švajčiarsku a severnom Taliansku takmer nepretržite sneží od minulého štvrtka. Za tento čas napadlo na horách a vo vysoko položených údoliach 80 až 110 cm snehu, pričom v niektorých prípadoch namerali až 150 cm. 

Cyklóna však od pondelka priniesla ďalšie množstvo zrážok a v Alpách tak opäť pribudlo množstvo snehu. V mnohých lokalitách, najmä v západnej a južnej časti Álp, aktuálne scenérie pripomínajú zimu v plnom prúde. 

Snehu ako na vrchole zimnej sezóny

Hranica sneženia sa pohybuje od nadmorskej výšky 1000 až 1500 m n. m. Pre koniec februára je aktuálna celková výška snehu výrazne nad priemerom, a to najmä vo Švajčiarsku, kde leží v nadmorskej výške nad 2000 m v priemere až 2 metre bielej pokrývky.

 

Snehu je obrovské množstvo aj v talianskych Alpách, kde je ťažká technika na odpratávanie snehu v nepretržitej prevádzke. V priemere tu pribudlo 100 cm snehu a snežiť naďalej neprestáva.

Napršalo 150 mm zrážok

Kým v Alpách sa mnohí tešia snehu, na severe Talianska sa zrážkam zrejme neteší nikto, keďže mnohé obce a mestá sú v Pádskej nížine pod vodou. Napršalo tu extrémne množstvo zrážok, a to až do 150 mm.

Najhoršia situácia ohľadom prívalových zrážok je v meste Vicenza, kde bolo dnes vykonaných viac ako 80 záchranných operácií, vrátane evakuácie 7 osôb, ktoré zostali izolované v jazdeckej stajni v Montebello. 

 

Tímy hasičského zboru evakuovali s člnom aj 10 pracovníkov pošty, ktorí uviazli v triediacom stredisku na Via Marosticana v dôsledku stúpajúcej vody.

Záplavy a následné zosuvy pôdy sa v severnom Taliansku očakávajú aj ďalšie dni, takže situácia sa tu ešte zhorší.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd