FOTO: V horách uviazli tisíce turistov. Nepretržite prší už 36 hodín

FOTO: V horách uviazli tisíce turistov. Nepretržite prší už 36 hodín
Zuzana Macháčová

Zosuvy pôdy a záplavy si vyžiadali už najmenej šesť obetí. Viac ako 2 000 turistov uviazlo v horskej oblasti Sikkim. Nepretržité zrážky pretrvávajú už niekoľko hodín.

Nad severovýchodnou Indiou už niekoľko dní pretrvávajú výdatné zrážky, ktoré spôsobujú bleskové povodne, zosuvy pôdy a bahna.

Silné dažde spôsobili zosuvy pôdy na niekoľkých miestach v okrese Mangan, informovali v piatok predstavitelia štátu Sikkar. Najmenej šesť ľudí zomrelo v dôsledku nepriaznivého počasia.

 

Nepretržite prší už 36 hodín

Pre agentúru Reuters povedal Hem Kumar Chettri z miestnej administratívy, že cesta do severného Sikkimu bola na mnohých miestach poškodená a zablokovaná. Turisti, najmä indickí občania, ktorí sa zdržiavali v Mangane, nemali dovolené opustiť región. Problém sa týka vyše 2 000 ľudí.

Masy bahna po silných dažďoch, zdroj: Government of Sikkim/FB
Masy bahna po silných dažďoch, zdroj: Government of Sikkim/FB

 „Nepretržite prší 36 hodín,“ povedal Chettri. „Všetci uviaznutí turisti sú v bezpečí, ale nepodarilo sa nám ich evakuovať. Požiadali sme ich, aby zostali vo svojich hoteloch,“ dodal.

 Chettri povedal, že škody sú rozsiahle a kompletná oprava cesty potrvá. Okrem toho silné dažde čiastočne alebo úplne poškodili asi 50 domov. Ich obyvateľov previezli do evakuačných stredísk.

Vláda pomáha všetkým obyvateľom

Vyvíjame úsilie poskytnúť obetiam a postihnutým rodinám všetku možnú podporu, vrátane pomoci pri zotavovaní, dočasného usadenia sa a zabezpečenia základných potrieb,“ povedal premiér. 

Dodal, že vláda pevne stojí pri obetiach tohto nešťastného incidentu a prisľúbila maximálnu podporu pozostalým rodinám a všetkým, ktorých zosuv pôdy zasiahol a vysídlil. 

 

Avšak medzitým sa premiér v Itanagare v Arunáčalpradéši zúčastňil slávnostnej prísahy novozvoleného premiéra Pema Khandua. Čoskoro sa vráti, aby osobne dohliadal a riešil potreby a problémy ľudí v Sikkimu.

Masy bahna zmietli dom vo svahu

Nepriaznivé počasie zasiahlo aj nepálsku štvrť Taplejung, ktorá hraničí so Sikkimom. Tu prišli o život štyria ľudia.

Pôda zvalila dom, zdroj: Zdroj: Government of Sikkim/FB
Pôda zvalila dom, zdroj: Zdroj: Government of Sikkim/FB

Po výdatnom daždi tam došlo k zosuvu pôdy, ktorý zmietol dom stojaci vo svahu. Všetci ľudia vo vnútri zomreli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd