FOTO: V Tatrách zachytili zaujímavý úkaz. O čo išlo?

FOTO: V Tatrách zachytili zaujímavý úkaz. O čo išlo?
Zuzana Macháčová

Pôsobivý a zároveň strašidelný. V Tatrách sa objavil nezvyčajný úkaz, o ktorom kolujú rôzne legendy. O čo ide?

Do redakcie Kontakt 24 dostali zaujímavú fotografiu z Kasprových vrchov. Autor fotografie je reportér s prezývkou Staviar. Na fotografii zachytil nezvyčajný úkaz nazývaný Brockenov prízrak.

Tento jav je opradený desivými legendami. Autor fotografie uviedol, že fotografia bola urobená po búrke.

Dodal: „Keď muž stál medzi slnkom a hmlou, bolo vidieť výraznú dúhovú svätožiaru. Legenda hovorí, že keď človek uvidí takýto úkaz, určite v horách zomrie. Aby človek žil šťastne až do smrti, musí takýto úkaz vidieť ešte dvakrát."

Brockenovo spektrum v Tatrách, zdroj: Staviar
Brockenovo spektrum v Tatrách, zdroj: Staviar

Brockenovo spektrum. Čo je to za jav a ako vzniká?

Ako uvádza meteorológ portálu tvnmeteo.pl, Daniel Kowalczyk, Brockenovo spektrum je optický jav, ktorý spočíva v pozorovaní vlastného, často zväčšeného tieňa na oblaku alebo hmle.

Niekedy sa stáva, že tieň je obklopený dúhovým farebným okrajom nazývaným gloria alebo ľudovo vidmo. Farebná svätožiara vzniká lomom slnečných lúčov na kvapkách vody," vysvetlil meteorológ.

Najčastejšie možno tento jav pozorovať vo vyšších polohách, keď sa pozorovateľ nachádza na línii medzi slnkom a mrakom alebo hmlou.

Tento úkaz sa najlepšie pozoruje ráno alebo neskoro popoludní, hlavne na vrcholoch hôr, keď sú údolia a oblasti pod nimi plné mrakov. Možno ich pozorovať aj po búrke, keď sa obloha vyjasní, ale v horských údoliach sú ešte oblaky.

Tento jav prvýkrát opísal nemecký prírodovedec Johann Esaias Silberschlag v roku 1780. Svoje meno dostal podľa vrchu Brocken v pohorí Harz v Nemecku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd