FOTO: V USA vyčíňali búrky a tornáda. Státisíce domácností sú bez elektriny. Traja ľudia prišli o život

FOTO: V USA vyčíňali búrky a tornáda. Státisíce domácností sú bez elektriny. Traja ľudia prišli o život
Zuzana Macháčová

Nepriaznivé počasie zasiahlo v utorok USA. Cez krajinu sa prehnali búrky, ale aj tornáda. Mnoho obyvateľov je bez dodávok elektrickej energie. 

Spojené štáty zasiahol v utorok ráno silný búrkový systém, ktorý v niekoľkých štátoch na severovýchode sprevádzal ničivý vietor a silný dážď. V iných oblastiach vyčíňali aj tornáda. O život prišli najmenej traja ľudia, uvádzajú agentúry AP a AFP.

Silný dážď na východnom pobreží USA spôsobil prívalové záplavy, pričom v oblasti zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 80 km/h, uviedla americká Národná meteorologická služba (NWS).

Viac ako 890 000 obyvateľov, najmä na východe, zostalo v dôsledku počasia bez elektrickej energie, uvádza webový portál poweroutage.us.

Počasie si vyžiadalo najmenej 3 obete

V dôsledku nepriaznivého počasia odklonili na Dullesovo medzinárodné letisko v štáte Virgínia aj lietadlo americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Pôvodne malo pristáť na Andrewsovej základni amerických vzdušných síl.

Juhovýchodom krajiny sa podľa médií prehnali viaceré tornáda. Na záberoch z postihnutých oblastí na Floride vidieť popadané stromy a poškodené budovy s odtrhnutými strechami.

Podľa miestnych úradov si nepriaznivé počasie vyžiadalo najmenej tri obete na životoch. V Alabame podľa polície zomrela 81-ročná žena, keď jej dom zasiahlo tornádo.

Ďalšia osoba prišla o život v Georgii južne od mesta Atlanta, keď na jej auto spadol strom. V Severnej Karolíne prišla o život jedna osoba a ďalší dvaja ľudia sú v kritickom stave.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd