FOTO: Voda zaplavuje domy. Situácia sa však zhoršuje už aj na veľkých riekach. Rastie Hron aj Váh

FOTO: Voda zaplavuje domy. Situácia sa však zhoršuje už aj na veľkých riekach. Rastie Hron aj Váh
Peter Minárik

Intenzívne zrážky v oblasti stredného Slovenska stále pokračujú a rieky už zaplavili prvé domy a pivnice. Situácia sa však teraz začína zhoršovať na väčších riekach. Doteraz rástli najmä prítoky Hronu a Váhu, no teraz na úrovne povodňových stupňov rastú aj tieto dva vodné toky, ktoré odvádzajú vodu z Tatier.

Od polnoci výdatne prší najmä v Nízkych Tatrách a v oblasti Veľkej Fatry. Rieky, ktoré tieto oblasti odvodňujú neustále stúpajú a voda začína spôsobovať prvé problémy. Hasiči, najmä v oblasti Ružomberka majú veľa práce a všetko naznačuje tomu, že situácia sa bude až do ranných hodín zhoršovať.

Medzitým zaznamenávame na staniciach v Jasnej rekordné zrážkové úhrny. Na neoficiálnej stanici prekročili zrážkové úhrny 100 mm a k stovke sa blíži aj úhrn na meteorologickej stanici SHMÚ. Pre ilustráciu 100 mm je ako keby ste vyliali 100 litrov vody na 1 meter štvorcový pôdy. Takéto extrémne množstvo zrážok nie je schopná pôda absorbovať a to sa čoraz viac podpisuje pod rast vodných tokov.

Hrozia ďalšie zosuvy

V ranných hodinách došlo k zosuvu pôdy na štátnu cestu pod Donovalmi a krátko pred 19:30 sa množstvo zeminy a kameňa zosunulo aj na hlavnú cestu cez Šturec. Cesta bola obojstranne uzavretá. Aktuálne na úseku pracujú ťažké mechanizmy a cestu už sprejazdnili.

naplaveniny zablokovali hlavnú cestu cez Šturec
naplaveniny zablokovali hlavnú cestu cez Šturec, Bohuš Ježík

Počas nadchádzajúcich hodín sa však podobné incidenty môžu opakovať. V oblasti Nízkych Tatier a Veľkej Fatry aj naďalej intenzívne prší a problémy robia stúpajúce rieky.

V Jasnej už 100 mm

Od polnoci intenzívne prší aj v našom najväčšom lyžiarskom stredisku Jasná. Tu na súkromnej stanici hotela FIS prekročil úhrn o 21:00 až hranicu 100 mm. Toto množstvo spadlo len za 21 hodín. Oficiálna stanica SHMÚ zatiaľ eviduje 94 mm ale stovku určite ešte prekročí.

 

Voda zo severných svahov Nízkych Tatier nespôsobuje problémy. Rieka Demänovka sa drží vo svojom koryte. Takéto dlhodobé úhrny rieka zvláda. Čo nezvláda sú prívalové zrážky z búrok.

Odvádzať vodu však majú potoky a rieky problém na druhej strane Nízkych Tatier, na horehronskej strane. Napríklad Jaseniansky potok prekročil 2. povodňový stupeň a na 1. povodňovom stupni sú rieky v Mýte pod Ďumbierom a v Bystrej. Situácia sa však začína zhoršovať aj na veľkej rieke Hron, kam všetky potoky a rieky z južných svahov Nízkych Tatier vtekajú. Hron v Brezne, či v Banskej Bystrici prekročil večer úroveň 1. povodňového stupňa.

v Banskej Bystrici dosiahol Hron 1. povodňový stupeň
v Banskej Bystrici dosiahol Hron 1. povodňový stupeň, zdroj: SHMÚ

Najhoršia situácia je v okrese Ružomberok

Už od dopoludnia majú plné ruky práce hasiči v Liptovských Revúcach, kde sa rieka Revúca na niektorých úsekoch vyliala zo svojho koryta. Vodný tok sa vrátil do koryta, ale hasiči odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc, kam prerazila spodná voda.

 

Rieka Revúca, ktorá odvádza vodu z južných svahoch Veľkej Fatry spôsobuje problémy ďalej v nižších profiloch rieky. V Podsuchej dosahuje rieka 3. povodňový stupeň a kritická situácia je už aj v meste Ružomberok. V mestskej časti Biely Potok voda zatopila niekoľko domov. 

Krízový štáb mesta Ružomberok od 17:00 vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich územím mesta. Voda už zaplavila niekoľko domov a rieky stále stúpajú. Stúpať by mali až do rána.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd