FOTO: Vrátila sa ZIMA. Napadlo až 20 cm snehu. V noci príde na Slovensko ďalšie SNEŽENIE

Peter Minárik

V uplynulých hodinách sa do našej oblasti vrátila zima. Predovšetkým západne od nás napadlo množstvo snehu, no uplynulú noc sme sa dočkali sneženia aj na našom území. V nadchádzajúcich hodinách nás čaká ďalšia vlna zrážok a už nasledujúcu noc sa treba pripraviť na ďalšie sneženie.

Európa je vystavená veľmi silnému, severnému prúdeniu, ktoré je jednak vlhké a zároveň chladné. Toto prúdenia je zároveň veľmi dynamické a prechodné vyjasnenie spôsobuje miernu labilizáciu vzduchu, čo vytvára vhodné podmienky pre možné búrky. Tie sa počas víkendu vyskytujú aj na našom území.

Najdôležitejšou správou je však prudké ochladenie, ktoré sa v uplynulých hodinách zvýraznilo a prinieslo množstvo snehu do mnohých okolitých krajín a čerstvá snehová nádielka dorazila aj na naše územie.

Sneh pokryl Slovensko

V uplynulých hodinách sa do našej oblasti dostala ešte chladnejšia vzduchová hmota, ktorá priniesla ďalší pokles hranice sneženia, ktorá lokálne spadla na 500 metrov. Uplynulú noc najviac snežilo v tatranskej oblasti a na krajnom severozápade a severe. V ranných hodinách snežilo dokonca aj v Poprade.

ranné sneženie v Poprade
ranné sneženie v Poprade, foto: Iveta Labajová
 

Oveľa viac snehu však spadlo v prihraničných regiónoch s Českom. Práve v tejto oblasti spadlo počas noci najviac snehu. Českí meteorológovia uvádzajú, že do rána spadlo na Lysej hore v Beskydách až 17 cm snehu a časť sneženia zasiahla aj naše územie. V ranných hodinách sa tak do bieleho rána zobudili obyvatelia okresu Čadca, Púchov, či Bytča. 

sneženie v Hornej Maríkovej
sneženie v Hornej Maríkovej, foto: Rasťo Dzurko
zasnežená Korňa v okrese Čadca
zasnežená Korňa v okrese Čadca, foto: Martin Mravec

V Česku majú kalamitu, v Alpách napadli desiatky centimetrov

Oveľa viac snehu evidujú naši západní susedia. Na západe Čiech poklesla hranica sneženia až pod 400 metrov a do bieleho rána sa zobudila dokonca aj Plzeň. Oveľa viac snehu však evidujú vo vyšších polohách. 

V Karlovarskom kraji napadlo dokonca až okolo 15 cm snehu, čo narobilo problémy. Ťažký sneh lámal konáre a stromy, čo obmedzilo dopravu na niekoľkých cestách. Popadané stromy zastavili dopravu aj na železnici. Vlaky medzi Chebom a Mariánskými Lázňami a do nemeckého Selbu museli byť na niekoľko hodín pozastavené. Hasiči len v Karlovarskom kraji evidujú viac ako 40 výjazdov.

výdatné sneženie zasiahlo aj mesto Aš
výdatné sneženie zasiahlo aj mesto Aš, foto: p. Hanzlíková
 

Ďalšia vlna sneženia zasiahla južné Nemecko, predovšetkým Bavorsko, kde evidujú dokonca desiatky centimetrov snehu. Napríklad v Oberbayerne napadlo už viac ako 40 cm snehu a naďalej tu sneží.

Na Slovensko príde ďalšie sneženie

V chladnom a vlhkom severnom prúdení sa nachádzame aj naďalej a už v nočných hodinách dorazí na naše územie ďalšia vlna zrážok. Keďže sa opäť ochladí, tak hranica sneženia opäť poklesne do obývaných oblastí. Snežiť by malo už od nadmorskej výšky približne 800 metrov, ale na krajnom severozápade a severe môže hranica sneženia poklesnúť aj pod 500 m n.m.

Najvýraznejšie by malo začať snežiť po polnoci. Snežiť by malo predovšetkým na severnom a strednom Slovensku, kde sa očakáva vytvorenie ďalšej snehovej pokrývky. Sneženie nebude také intenzívne, aké sa vyskytlo túto noc v Česku, či v Nemecku, no zopár centimetrov by predsalen mohlo pripadnúť, a tak si treba dať na ranných cestách pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd