FOTO: Najvzácnejší typ blesku sa opäť objavil na oblohe. Vyskytuje sa len 1 000-krát za rok

Zuzana Macháčová

Fotograf zachytil veľmi vzácne a záhadne blesky počas búrky, a to vzácnych tzv. červených škriatkov. Vyskytujú sa len 1 000-krát za rok a majú viac ako 50-krát väčšiu silu ako typický úder blesku.

Portorický fotograf Frankie Lucena fotil fotografie prechádzajúceho búrkového systému, ktorý sa rozvinul počas hurikánu Franklin. Pred očami sa mu mihol vzácny a záhadný prírodný jav − tzv. červení škriatkovia. 

Najvzácnejšie a najsilnejšie blesky

Išlo o niekoľko obrovských bleskov, ktoré sa rozvetvovali smerom nahor k búrkovému mraku a zastavili sa tesne pod okrajom vesmíru. Tieto blesky patria medzi najvzácnejšie a najsilnejšie blesky, aké na Zemi máme. 

Vyskytujú sa len 1 000-krát za rok a majú viac ako 50-krát väčšiu silu ako typický úder blesku. Blesky sa vyskytujú približne vo výške 80 km nad zemský povrch a môžu zasiahnuť spodnú časť ionosféry.

Ide teda o obrovskú vrstvu elektricky nabitých častíc, kde sa horná časť atmosféry stretáva so spodnou časťou vesmíru. Vesmír sa technicky začína vo výške 100 km, zatiaľ čo ionosféra sa rozprestiera od približne 80 do 640 km.

Aj keď blesky nie sú nezvyčajným pohľadom počas hurikánovej sezóny, títo červení škriatkovia sa tvoria častejšie v tropických oblastiach, najmä počas rýchlo sa zintenzívňujúcich tropických búrok. 

Sú veľmi záhadné

Podľa štúdie z augusta 2022 publikovanej v časopise Science Advances vedci dodali, že o tomto vzácnom type blesku vedia len asi 20 rokov. Veľa z toho zostáva záhadou, vrátane toho, prečo sa rozvetvujú nahor na oblohu namiesto dopadu na zem.

Autori štúdie z roku 2022 uviedli, že červení škriatkovia by mohli byť výsledkom nejakého druhu blokády, ktorá bráni úniku bleskov cez dno mrakov, ale presný mechanizmus stále nie je známy.

Tento rok môže byť väčšia šanca na pozorovanie a štúdium bleskov, keďže sezóna hurikánov v Atlantiku sa práve rozbehla na plné obrátky. Franklin sa odvtedy presunul na sever smerom k Bermudám, pričom zosilnel a stal sa prvým veľkým hurikánom sezóny 2023, uvádza Národná meteorologická služba.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Zajtra
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd