FOTO: Zima na Slovensku začala. Takto dnes vyzerá zasnežené Slovensko. Teraz sa pripravte na mrazy

FOTO: Zima na Slovensku začala. Takto dnes vyzerá zasnežené Slovensko. Teraz sa pripravte na mrazy
Peter Minárik

Víkend na Slovensku odštartoval zimné počasie. Zatiaľ nie všade, no cestári mali prvé výjazdy na zasnežené vozovky. Martin na bielom koni prišiel a nateraz priniesol sneh do vyšších polôh. Nižšie polohy si musia ešte chvíľu počkať, no mrazivé noci sa nevyhnú ani nižším polohám.

Na našom území cez víkend Martin definitívne odštartoval zimu. Od 1. novembra sú síce v pohotovosti cestári, no zatiaľ nemali veľa práce. To sa však v priebehu uplynulého víkendu zmenilo. Hranica sneženia pomerne prudko poklesla a do vyššie položených oblastí dorazila zima. V horských oblastiach dnes tak definitívne odštartovala zima.

Počasie na našom území ovplyvňoval studený front, ktorý v sobotu priniesol dážď a do Tatier prvé snehové vločky. Za týmto studeným frontom však začal od severozápadu prúdiť nad našu oblasť chladný vzduch, ktorý znížil hranicu sneženia lokálne aj na 600 metrov.

Martin na bielom koni dorazil na Slovensko v sobotu večer a v nedeľu to vo vyššie položených oblastiach už vyzeralo skutočne zimne.

Cestári vytiahli pluhy, zima začala

Prvý sneh začal vo vyššie položených oblastiach padať v sobotu večer a snehová pokrývka sa začala vytvárať najmä počas uplynulej noci. Cestári tak pluhovali a solili nielen v oblasti Vysokých Tatier, ale aj na horských priechodoch Čertovica, Donovaly, Huty, či na Magure.

V ranných hodinách ležala na niektorých horských priechodoch vrstva čerstvého snehu a cestári tak mali prvé zimné ráno. Počas dňa sa sneh topil, no definitívne nám, minimálne na horách odštartoval zimu.

Spustili zasnežovanie

Počas noci sa pripravovali aj prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk, pričom prví už spustili zasnežovanie a prípravu svahov na zimnú sezónu. Dnes spustilo zasnežovanie stredisko Jasná Nízke Tatry, kde sa teplota pohybuje od -3 do -7 °C, čo sú priaznivé podmienky pre spustenie zasnežovania.

v Jasnej spustili zasnežovanie, foto: Jasná Nízke Tatry
v Jasnej spustili zasnežovanie, foto: Jasná Nízke Tatry

Pred nami je mrazivá noc

Na Slovensku sa však počas nedele vyjasňovalo. Nasunul sa nad našu oblasť výbežok vysokého tlaku vzduchu, ktorý prinesie mrazivú noc.

Do rána sa očakáva mráz na viacerých miestach nášho územia. Mrznúť by ešte nemuselo na západnom Slovensku. V prízemnej vrstve však bude mrznúť aj tu.

V nasledujúcich dňoch nás čaká oteplenie a mrazivé počasie sa očakáva len v tých najchladnejších oblastiach. Sneh sa zároveň vo vyššie položených oblastiach roztopí. Ako to vyzeralo dnes na našom území si môžete pozrieť v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd