V dôsledku intenzívnych zrážok sa zrútil útes. Nad priepasťou nebezpečne visia domy

V dôsledku intenzívnych zrážok sa zrútil útes. Nad priepasťou nebezpečne visia domy
Zuzana Macháčová

Domy v Kalifornii hrozivo visia nad čerstvo zrúteným útesom. Ide o dôsledok intenzívnych dažďov, ktoré trvali niekoľko dní a spôsobili eróziu pobrežia. Silné dažde viedli k záplavám a spôsobili aj niekoľko smrteľných nehôd.

V stredu v centrálnej Kalifornii dorazila ďalšia vlna intenzívnych dažďov, pričom nepriaznivé počasie zasiahlo aj Los Angeles. Silné lejaky spôsobili mnohé zosuvy bahna a pôdy.

Najmenej šesť ľudí zomrelo v dôsledku niekoľkodňového silného dažďa v kombinácii s vetrom o sile hurikánu v celom štáte.

 

V utorok úrady v Los Angeles informovali, že reagovali na 475 telefonátov týkajúcich sa zosuvov pôdy a takmer 400 spadnutých stromov. Poškodené boli desiatky budov. Obyvateľov siedmich domov museli aj evakuovať.

Domy na priepasti

Nadmerné zrážky spôsobili okrem iného aj eróziu pobrežia. V meste Isla Vista v okrese Santa Barbara bola vážne poškodená časť útesu, čím sa domy nebezpečne priblížili k okraju, ako je to vidieť aj na záberoch z dronu. Hasičský zbor informoval, že evakuovali 45 ľudí. Stav budov monitorujú stavební inžinieri a mestské služby.

Domy nad útesom
Domy nad útesom, Zdroj: Reuters

Do stredy bolo v Kalifornii bez elektriny približne 68 000 domácností a firiem. Škody spôsobené nepriaznivým počasím sa vyskytli v oblasti siedmich okresov, ktoré obýva približne 21 miliónov ľudí.

Toľko zrážok za dva dni ako za pol roka

Od nedele do pondelka spadlo v Los Angeles takmer 180 litrov vody na m². Ide o tretí najvyšší zaznamenaný úhrn zrážok za dva dni. Za 48 hodín spadlo toľko zrážok, koľko býva zaznamenaných za pol roka.

 

Takéto silné zrážky v Kalifornii sú výsledkom atmosférickej rieky. Ide o pásmo dlhé približne 2 000 km, ktoré prenáša veľmi vlhký vzduch z trópov z oblasti Kanárskych ostrovov smerom na západné pobrežie USA. V Spojených štátoch je tento jav známy aj ako tzv. ananásový expres. Výsledkom tohto javu sú silné lejaky a snehové fujavice.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd