Francúzsko musí šetriť vodou. Takmer 40 000 ľudí nemá pitnú vodu

Francúzsko musí šetriť vodou. Takmer 40 000 ľudí nemá pitnú vodu
Veronika Sádovská

Otočia kohútikom a voda tečie len slabo. Vyše 40 000 ľudí vo Francúzsku nemalo vodu.

Teraz to už nie je len o suchom lete. Francúzsko sa v súvislosti so zmenou klímy pripravuje na budúcnosť s menším množstvom vody. Dôsledky už pociťujú farmári, vinári, stavitelia kúpalísk aj bežná populácia.

Na konci tohto horúceho leta zostalo vo Francúzsku asi 40 000 ľudí bez pitnej vody. Minister životného prostredia Christophe Béchu nedávno povedal, že takmer 200 obcí, najmä na juhu, muselo byť zásobovaných cisternami alebo balenou minerálnou vodou.

Kríza ešte neskončila

Hladina podzemnej vody je na takmer dvoch tretinách územia nižšia ako zvyčajne a Béchu varuje: „Kríza ešte nie je za nami."

Na nedostatok vody sa sťažujú aj farmári a vinohradníci. Úrady regulovali zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, záhrad a športových štadiónov, napúšťanie bazénov je úplne tabu, rovnako ako umývanie áut. Začal sa boj o nedostatok jedla a vody.

„To všetko jasne nesie znaky klimatickej zmeny: začal pokles dostupnej čerpateľnej vody o 10 až 40 percent,“ povedal minister pre noviny Libération„Je to dôsledok zvýšenia teploty."

Bude to ešte horšie

Do roku 2030 by mali všetky sektory využívať o desať percent menej vody. Úspory sú nevyhnutné, pretože zmena klímy bude znamenať, že do roku 2050 bude k dispozícii o 30 až 40 percent menej vody.

Keď sa dosiahne určitá úroveň spotreby, cena vody stúpne a opätovne sa použije viac vody ako predtým, pričom tento podiel bol vo Francúzsku doteraz nízky.

Prvé opatrenia robí už aj Nemecko

Aj v Nemecku chcú spolkové krajiny povzbudiť farmárov k šetrnejšiemu využívaniu vody vzhľadom na častejšie suchá v časoch klimatických zmien. V Porýní-Falcku nedávno oznámil, že v budúcnosti budú vyberať peniaze za spotrebu podzemnej a povrchovej vody v poľnohospodárstve a lesníctve. V iných spolkových krajinách už príslušné predpisy existujú alebo sa o nich diskutuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd