Frekvencia búrok s krúpami sa zvýšila o 40 %, ukazuje nová štúdia

Frekvencia búrok s krúpami sa zvýšila o 40 %, ukazuje nová štúdia
Veronika Salayová

Nebezpečné búrky s krupobitím vo svete narastajú. Posledné desaťročia je búrok s krupobitím viac, než to bolo v minulosti. Aký je dôvod? 

Nový výskum zistil, že frekvencia búrok s krupobitím sa za posledné štyri desaťročia zvýšila asi o 40 %, informuje The Guardian

Vedci sa zamerali na frekvenciu búrok s krupobitím v Austrálii. Odborníci z Bureau of Meteorology (BoM) analyzovali trendy medzi rokmi 1979 a 2021 a zistili, že podmienky náchylné na krupobitie sa výrazne zvýšili na juhovýchode a juhozápade Austrálie. 

Toto je prvýkrát, čo máme jasný obraz o tom, ako sa krúpy v celej Austrálii menia,“ povedal spoluautor štúdie Joshua Soderholm, vedecký pracovník radarového výskumu v BoM.

Prvý autor štúdie, Tim Raupach z Climate Change Research Center, uviedol, že zvýšenie frekvencie krupobitia nad Sydney, Canberra a Perth bolo spôsobené najmä atmosférickou nestabilitou, ktorá je určená teplotou a vlhkosťou.

Na vine sú opäť klimatické zmeny

Krupobitie sa tvorí kombináciou vzostupných prúdov, vlhkosti vo vzduchu a dostatočne nízkych teplôt v atmosfére. Platí, že čím silnejší je stúpavý prúd, tým väčšie krúpy sa môžu tvoriť.

Strih vetra – zmeny horizontálneho smeru alebo rýchlosti vetra v rôznych výškach atmosféry – je tiež dôležitým faktorom. Keď máme silný strih vetra, spôsobí to, že búrky budú silnejšie a pravdepodobnejšie sa budú vytvárať aj krúpy.

Vedci zistili, že pokles strihu vetra v strednej časti Austrálie počas štyroch desaťročí zodpovedal zníženej frekvencii dní náchylných na krupobitie. Na severe kontinentu je napríklad veľa tepla a vlhkosti, ale strih vetra je nízky, takže to nie je ideálne pre búrky s krúpami. 

Na juhu je priveľa vetra, ale málo tepla a vlahy. Najhodnejšie podmienky pre búrky s krupobitím sú podľa vedcov v okolí regiónu Brisbane až Sydney, pretože tu panuje optimálna rovnováha.

Vedci na základe tejto štúdie budú vedieť určiť miesta, kde bude búrok s krupobitím v budúcnosti narastať. 

Zistenia austrálskych vedcov platia globálne

Výskumníci analyzovali historické údaje o podmienkach priaznivých pre búrky s krúpami, ako aj informácie z dlhodobého archívu meteorologických radarov BoM. Podľa nich je potrebný ďalší výskum využívajúci klimatické projekcie, aby sa zistilo, ako sa môžu v budúcnosti zmeniť trendy krupobitia s globálnym otepľovaním.

Toto sa však netýka iba Austrálie, ale celého sveta. Všeobecný názor vedcov je taký, že ak je atmosféra teplejšia, môžete očakávať väčšiu nestabilitu – teda viac generovania krúp – ale väčšie topenie krúp, keď padajú k povrchu, avšak existuje veľká geografická variabilita a v hre je veľa ďalších faktorov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd