Front dorazil na Slovensko. Zimné počasie je pred bránami Slovenska

Peter Minárik

Zmena počasia na Slovensku je tu. Počasie začína ovplyvňovať studený front, ktorý už prináša prvé zrážky na naše územie. Súčasne zosilňuje vietor a teploty začínajú klesať.

Zima na Slovensko prichádza. Počasie už v týchto chvíľach začína na západe Slovenska ovplyvňovať studený front, ktorý prináša zrážky a silný vietor. Začínajú už aj klesať teploty.

V nasledujúcich hodinách bude zmena výraznejšia a teploty začnú prudko padať. Postupne sa v priebehu noci rozšíria nad naše územie aj zrážky.

Začalo sa ochladzovať

Nad naše územie v týchto chvíľach vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhu, vďaka čomu je na juhu Slovenska až +20 °C. Zmena však prichádza od západu. V Česku počas celého dňa možno pozorovať výrazné teplotné rozdiely. Zatiaľ čo na východe krajiny sa teploty šplhali až k +20 °C, tak na západe je len tesne nad nulou a studený vzduch sa dostáva ďalej smerom na východ.

Zmena je už badateľná aj na západnom Slovensku. Napríklad na Záhorí sa už teplota z +20 °C dostala len na +10 °C a do 20:00 poklesne pod +5 °C. Ochladzuje sa už aj v Bratislave, kde je pri silnom vetra už len okolo +13 °C.

Práve vietor prináša zmenu. Vietor sa stáča z južného na severozápadný a silnie. Na západe nárazy presahujú rýchlosť 10 m/s a v nasledujúcich desiatkach minút budú prekračovať nárazy až cez 20 m/s, pričom teploty začnú ešte výraznejšie klesať.

Začínajú sa rozširovať zrážky

Spolu so silnejším vetrom a ochladením sa nad naše územie začínajú rozširovať aj zrážky. Prvé zrážky sa objavujú na juhozápade územia.

Zrážková činnosť sa v priebehu večera a noci rozšíri postupne nad celé západné a stredné Slovensko a ráno sa dostane nad východné Slovensko. Súčasne začne intenzita zrážok narastať a zrážky budú aj výdatnejšie.

Zatiaľ sa na celom našom území očakáva dážď. Hranica sneženia začne klesať v skorých ranných hodinách v oblasti severozápadného a severného Slovenska. Ráno by už v Žilinskom kraji malo snežiť.

Aktuálny postup zrážok sledujte na meteoradare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd