Front je konečne nad Slovenskom. Dnes prinesie BÚRKY, no aj citeľné a prudké ochladenie

Peter Minárik

Studený front počas nočných hodín postúpil cez západné a severozápadné Slovensko priamo nad naše územie. Tento ďalší postup studeného frontu prinesie ďalšiu zmenu počasia na našom území. Pred jeho definitívnym ústupom stihne priniesť výrazné búrky na juh krajiny

Studený front okolo 2:00 h v noci prekročil naše hranice a začal postupovať cez naše územie. Príchod studeného frontu bol sprevádzaný silnejším nárazovým vetrom, ktorý bol najsilnejší na západnom Slovensku, kde nárazy vetra dosahovali rýchlosť od 50 do 70 km/h.

Príchod studeného frontu v skorých ranných hodinách priniesol okrem vetra aj lokálne výrazný lejak. Ten priniesol niekoľko mm zrážok, a to najmä do severozápadného Slovenska. Elektrická aktivita sa vyskytovala len výnimočne.

Studený front tak zatiaľ neprináša na naše územie nebezpečné javy, ako sa tak dialo včera napríklad v susednom Česku, kde problémy spôsobovali krúpy aj prívalové zrážky. Dnes sa však už búrkam zrejme nevyhneme.

 

Na severozápade a severe bude chladno

Zrážky, ktorá zasiahli západné a severozápadné Slovensko, čakajú tieto oblasti aj počas dnešného dňa. Studený front sa totiž bude nad Slovenskom vlniť a rozdelí naše územie na dve polovice. V tej západnej a severnej očakávajte sychravé, upršané a chladnejšie počasie.

Od severozápadu sa k nám už dostal chladnejší vzduch, ktorý prinesie pokles teplôt o zhruba 5 až 7 °C. V ostatných častiach Slovenska, teda na juhu a východe dnes bude ešte teplo a hrozia búrky.

 

Búrlivo bude najmä na juhu

Južné regióny Slovenska by sa v priebehu dnešného dňa mali nachádzať stále v teplejšom vzduchu. Na vlniacom sa studenom fronte budú počas dnešného dňa vznikať ďalšie zrážky, prehánky a búrky.

predpoveď búrok na utorok
predpoveď búrok na utorok

Vzduchová hmota by sa však mala labilizovať len na juhu krajiny. Búrky hrozia predovšetkým v Banskobystrickom kraji, kde nie sú vylúčené lokálne aj silnejšie multicely, ktoré by mohli priniesť výdatné zrážky či ojedinelé krúpy.

Slovensko tak počas dnešného dňa bude rozdelené studeným frontom na dve polovice. V tej južnej a východnej časti sledujte vývoj búrkovej činnosti na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd