Front je nad Slovenskom. Už o chvíľu sa začnú tvoriť búrky

Front je nad Slovenskom. Už o chvíľu sa začnú tvoriť búrky
Peter Minárik

Počasie na našom území je dnes už oblačnejšie ako včera. Je to z dôvodu prítomnosti studeného frontu nad našim územím. Na fronte už čoskoro začnú vznikať búrky. Dnešný deň by mal byť oveľa búrlivejší ako včera.

Studený front, ktorý počas včerajšieho dňa ovplyvňoval počasie nad Nemeckom, Českom a Rakúskom sa počas noci dostal nad naše územie.

Od západu dorazili prehánky a vyskytli sa aj slabšie búrky. Bleskov však bolo málo a detektory bleskov nad našim územím zaznamenali len okolo 30 bleskových úderov.

Studený front zatiaľ priniesol len zrážky, no už čoskoro sa začnú formovať aj búrky.

Popoludnie bude búrlivé

Podľa aktuálnych numerických modelov by sa v priebehu dnešného popoludnia mala začať vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa sformujú prehánky a búrky.

Búrky by sa mali začať iniciovať v severozápadných okresoch Slovenska a postupne sa budú rozširovať ďalej.

Dnešné búrky sa však nebudú pohybovať veľmi rýchlo a ich postup bude pomalší. To môže priniesť výraznejšie zrážky. Najpravdepodobnejšie búrky sú dnes v severozápadnej polovici územia. Na východe sa búrky objavia v menšej miere.

Nebezpečné budú najmä zrážky

Dnešné búrky budú nebezpečné predovšetkým svojimi zrážkami. Keďže búrky budú stacionárnejšie, tak to môže priniesť aj výdatnejšie zrážky, ktoré môžu priniesť lokálne povodne.

V menšej miere sa môžu vyskytnúť aj krúpy. V priebehu dnešného dňa bude na severozápade už oveľa chladnejšie. Nad +25 °C sa teploty dostanú len na juhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd