FRONT práve prichádza. Popoludnie prinesie búrky do týchto oblastí Slovenska

Peter Minárik

Studený front práve v týchto chvíľach postupuje nad naše územie a začína ovplyvňovať počasie. Búrky sa zatiaľ nevyskytujú, no to sa postupne zmení.

Zostávajú nám posledné hodiny pokojného, no predovšetkým teplého počasia. Okolité krajiny už ovplyvňuje studený front, ktorý tu priniesol už tisícky bleskov. Od Nemecka, cez Česko až do Poľska sa v noci tiahla výrazná búrková línia. Detektory bleskov zaznamenali niečo okolo 19 000 úderov.

zaznamenané búrky nad našou oblasťou
zaznamenané búrky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz

Na našom území sme zatiaľ búrky nezaznamenali, no to by sa už čoskoro malo zmeniť. Studený front začína ovplyvňovať počasie v prvých okresoch nášho územia a v nadchádzajúcich hodinách hrozia aj búrky.

 

Pekné počasie končí

Studený front je stále mimo Slovenska a blíži sa k nám od severu. Pred týmto frontom k nám tak vrcholí príliv teplého vzduchu, ktorý na krajnom juhu vyháňa teploty až k hranici +25 °C. Túto hranicu by mohli teploty aj jemne prekonať.

Pokojné počasie, ktoré ešte stále máme na našom území však napomáha labilizácii vzduchovej hmoty, ktorá sa stáva z hodiny na hodinu labilnejšou a to predovšetkým v okresoch, kde je aj slnečno. To vytvorí zásoby energie, ktorú budú môcť popoludňajšie búrky čerpať.

 

Kde hrozia búrky?

Najnovšie behy numerických modelov naznačujú, že prvá polovica popoludnia by mala byť ešte relatívne pokojná. Najmä na severozápade sa však už začnú vyskytovať slabé zrážky. To hlavné nás však čaká po 15:00.

Na čele studeného frontu by sa po 15:00 mali začať v oblasti južnej Moravy, východného Rakúska a západného Slovenska tvoriť prvé búrky, ktoré majú potenciál rýchlo prerásť aj do multicelárnych, prípadne až supercelárnych búrok.

Tie sa budú pohybovať od západu smerom k východu. Aktuálne najnebezpečnejšie búrky sa očakávajú na západnom Slovensku, no výrazné búrky by sa mali iniciovať ešte pred samotným frontom aj na východe krajiny.

Naopak, najmenšie riziko výskytu búrok je v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, kde je už chladnejšie a zároveň oblačnosť, a prípadné zrážky stabilizujú vzduchovú hmotu.

mapa, v ktorých oblastiach by mali byť búrky najvýraznejšie
mapa, v ktorých oblastiach by mali byť búrky najvýraznejšie

Nadchádzajúce hodiny teda bude na našom území naďalej prevládať pokojné počasie, no po 15:00 počítajte predovšetkým na západe a východe s rizikom búrok. Tie budú prinášať aj krúpy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd