Geológovia posúdili riziko pádu skál na cestu pod Strečnom. Vyhlásená bola mimoriadna situácia

Geológovia posúdili riziko pádu skál na cestu pod Strečnom. Vyhlásená bola mimoriadna situácia
Dominik Cenkner

Okresný úrad v Žiline vyhlasuje mimoriadnu situáciu v súvislosti s padaním skál pri Strečne. Nad frekventovanou cestou sa nachádza množstvo uvoľnených hornín, ktoré spolu presahujú 150 cm.

Uplynulé dni priniesli na cestu I/18 pod Strečnom mimoriadne nebezpečné momenty pre vodičov, ktorý tadiaľ cestovali. Množstvo skál totiž dopadlo aj na cestu.

Podľa polície poškodili popadané skaly dve vozidlá, pričom sa nikto nezranil. „Pretože došlo k poškodeniu komunikácie, bude v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov,“ uviedla ešte v stredu žilinská krajská policajná hovorkyňa, Gabriela Kremeňová.

 

Ako v stredu informovalo TASR, riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Slovenskej správy ciest (SSC) v Žiline, Ivan Brečka, po zasadnutí krízového štábu konkretizoval, že k zosuvu svahu došlo v úseku medzi skalami Margita a Besná. „Zhruba dva až päť metrov pod dynamickou zábranou. Bol tak silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Hlavným bodom pre nás ako správcu komunikácie je okamžité zabezpečenie aktualizácie geologického skutkového stavu v úseku zhruba 500 až 700 metrov. Maximálne jedného kilometra,“ priblížil.

Za nebezpečnú situáciu môže aj počasie

Brečka podotkol, že uvoľnenie skál je dôsledkom eróznych pohybov. „Jeden týždeň je mínus päť stupňov Celzia, ďalší týždeň je plus desať stupňov Celzia. Do toho sneh, dážď. Čiže, je to dôsledok erózie a oteplenia. Bohužiaľ, sme v úseku, ktorý je týmto povestný,“ skonštatoval.

Starosta Strečna Dušan Štadáni upozornil, že situácia na ceste I/18 je vážna. „Práve toto je asi signál, aby sa začali kompetentní intenzívnejšie zaoberať dobudovaním tunela Višňové - Dubná skala.“

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

Po pár dňoch sú k dispozícii výsledky geologického prieskumu. Nad frekventovanou cestou sa nachádza množstvo uvoľnených hornín, ktoré spolu presahujú 150 cm.

 

Ako informuje TA3, okresný úrad v Žiline vyhlasuje mimoriadnu situáciu v súvislosti s padaním skál pri Strečne. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má mať spravodajská televízia k dispozícii.

Hrozbu predstavuje územie o veľkosti 300 X 300 metrov, na ktorom sa nachádzajú skaly, ktoré môžu padať na vozovku. Niečo dokážu zachytiť dynamické bariéry, ale rozhodne nie všetko. V pondelok 12. februára preto zasadne krízový štáb, ktorý musí prijať konkrétne opatrenia.

„Z prvotnej obhliadky nie je možné určiť mieru najväčšieho porušenia a vytipovať miesta, kde je potrebné osadiť zabezpečovacie dynamické siete," uvádzajú v správe geológovia.

Na to je potrebné vykonať sled prác, ktoré pozostávajú z:

  • podrobného geodetického zamerania pomocou dronu (mračno bodov, fotogrametria),
  • podrobného inžinierskogeologického prieskumu horolezeckým spôsobom,
  • projektu sanácie – zabezpečenie skalného brala, dynamickou bariérou, sieťovaním resp. kotvením, podľa potreby.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd