Gigantický červ zmiatol návštevníkov britskej pláže. Tvor s ústami plnými víriacich zubov vystrašil ľudí

Gigantický červ zmiatol návštevníkov britskej pláže. Tvor s ústami plnými víriacich zubov vystrašil ľudí
Veronika Sádovská

Vyzerá ako gigantický červ z filmu Duna, no v skutočnosti ide o rybu, ktorá sa živí krvou svojich obetí. Will Miles, 26, našiel bizarného tvora na pláži neďaleko prístavu Exmouth.

Will Miles, 26, stretol toto bizarné stvorenie na pláži neďaleko prístavu Exmouth v Devone, keď bol minulý týždeň na prechádzke po práci. Vyzeralo ako monštruózne piesočné červy zobrazené v Dune, ale išlo o „upírsku rybu“ sajúcu krv, ktorej ústa sú plné hmýriacich sa zubov.

Ako sám povedal: „Bolo to veľmi nápadné, bol som práve v strednej časti pláže pri prílivovej čiare. Po práci som bol na prechádzke. Vyzeralo to ako obrovská pijavica s prísavkou plnou ostrých, dovnútra smerujúcich zubov".

Dĺžku tohto tvora odhadol približne na 80 centimetrov. Prirovnal ho k veľkosti dvojročného dieťaťa.

 

Narazil na zvláštnu rybu

Will našiel na pláži mihuľu morskú (Petromyzon marinus), ktorá dostala svoju prezývku "upírska ryba" podľa toho, že sa živí krvou svojich obetí. Ide o vonkajšieho parazita veľkých rýb, kedy sa prisaje na svoju korisť a pije jej krv.

Kedysi boli v Spojenom kráľovstve rozšírené, teraz je ich výskyt veľmi zriedkavý. Ich úbytok je spôsobený nízkou kvalitou vody a umelými bariérami v riekach, kde žijú aj ich riečne „sesternice".

Brit sa chcel podeliť o svoj zvláštny objav a zverejnil fotografiu na facebookovej stránke pre prírodovedcov. A hoci niektorí správne identifikovali tento nepolapiteľný druh, iní si mysleli, že to vyzerá ako niečo z filmových trhákov Duna, založených na sci-fi románoch Franka Herberta.

Životný cyklus mihule

Morský biológ Jarco Havermans, ktorý sa minulý rok dostal na titulky novín, keď ako prvý po šiestich rokoch našiel mihuľu morskú na holandskom ostrove Texel, opísal ich životné cykly. 

 

Povedal: „Päť rokov žijú zapustené v dne, kde filtrujú a živia nečistoty. Po týchto piatich rokoch sa metamorfujú na dospelú mihuľu morskú, ktorá migruje do mora, kde žije ako parazitický druh rýb na väčších druhoch rýb a veľrybách".

Obeť mihule obyčajne stretnutie neprežije. Ryba síce žije v mori, ale kvôli reprodukcii migruje do riek. Práve zhoršená kvalita vôd prispieva k znižovaniu počtu týchto parazitických organizmov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd