Globálna kríza: Človek je zodpovedný za 40% všetkých úmrtí na horúčavy

Veronika Salayová

Podľa nedávnej štúdie globálne otepľovanie spôsobené človekom prispelo k takmer 40 % úmrtí spôsobených teplom na celej planéte v rokoch 1991 až 2018.

Klimatickú katastrofu môžeme vidieť napríklad v raste globálnych priemerných teplôt a prudkých poveternostných javov, ale taktiež spôsobuje veľa zdravotných problémov človeka a predčasných úmrtí.

Na túto štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Nature Climate Change, boli použité údaje z rokov 1991 až 2018 zo 732 lokalít v 43 krajinách.

Vedci v týchto krajinách skúmali a porovnávali poveternostné podmienky súvisiace s emisiou škodlivých plynov do atmosféry spôsobené ľudskou činnosťou a podmienky, ktoré s nimi nesúvisia.

Človek 40 %, iné príčiny 60 %

To im umožnilo oddeliť nárast globálnej teploty spôsobenej ľudskou činnosťou od prírodných trendov. Zistilo sa, že ľudská činnosť je zodpovedná za 37 % všetkých úmrtí súvisiacich s teplom.

V najväčšej miere, a to nad 50 % v západnej Ázii, východnej Ázii a strednej a južnej Amerike. Poznamenávame, že analýza nezahŕňala celú Zem, pretože napríklad z veľkých častí Afriky a južnej Ázie nebolo dostatok údajov.

Nielen úmrtia, ale aj zdravotné problémy

Jeden z autorov štúdie, profesor Antonio Gasparrini z London School of Hygiene and Tropical Medicine, zdôraznil, že „toto je druh výzvy k akcii“, ktorá má zabrániť potenciálnym účinkom globálneho otepľovania v nasledujúcich rokoch.

Dodal, že nemusíte čakať do roku 2050, aby ste zistili, koľko úmrtí spôsobuje horúčava.

Podľa vedúcej autorky štúdie Dr. Ana Vicedo-Cabrera z univerzity v Berne sú úmrtia „iba špičkou ľadovca“ a zvýšenie priemernej globálnej teploty spôsobuje zdravotné problémy, najčastejšie spojené s kardiovaskulárnymi a dýchacie systémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd