Globálna nádej pre ľudstvo: Naprieč Afrikou vyrastie veľká zelená stena

Veronika Salayová

Africké krajiny sa spojili v projekte, ktorý vo svete nemá obdobu. Naprieč štátmi vyrastie zelená stena zo stromov, ktorá bude symbolizovať nádej pre ľudstvo ohľadom zhoršujúceho sa životného prostredia na Zemi. 

Viac ako 20 afrických štátov sa rozhodlo, že sa podujme na veľkolepom projekte hnutia s názvom Veľký zelený múr. Cieľom hnutia je vybudovať 8 000 km dlhý prírodný div sveta po celej šírke Afriky.

Zelený živý múr sa bude ťahať pozdĺž Sahelu, čiže pozdĺž pásma stepí a savany na južnom okraji Sahary, ktorý sa tiahne od východu po západ Afriky.

Sahel je zároveň veľmi ohrozeným krajinných typom, pretože v dôsledku katastrofálneho sucha, ktoré v posledných rokoch zasiahlo Sahel, sa zhoršili životné podmienky v tejto oblasti, a hrozí jeho dezertifikácia. 

Projekt sľubuje, že bude presvedčivým riešením mnohých naliehavých hrozieb, ktorým čelí nielen africký kontinent, ale aj globálne spoločenstvo ako celok – najmä klimatické zmeny, suchá, hladomor, konflikty a migrácia. 

Veľkolepá ambícia, ktorá pomôže nám všetkým

„Pestovanie zelenej steny naprieč Sahelom prináša oveľa viac, než len obnovu degradovanej pôdy. Táto mimoriadna iniciatíva bojuje proti chudobe a hladu, buduje miestnu odolnosť voči klimatickým zmenám, zlepšuje zdravie a pohodu, vytvára pracovné miesta, podporuje ekonomické príležitosti a oveľa viac,“ informuje Great Green Wall. 

Veľký zelený múr zároveň zásadne prispeje k plneniu cieľov trvalo udržateľného rozvoja OSN, ktorej cieľom je dosiahnuť do roku 2030 spravodlivejší a udržateľnejší svet.

Do roku 2030 má múr za cieľ obnoviť 100 miliónov hektárov v súčasnosti znehodnotenej pôdy, izolovať 250 miliónov ton uhlíka a vytvoriť 10 miliónov pracovných miest vo vidieckych oblastiach.

Po dokončení bude Veľká zelená stena najväčšou živou štruktúrou na planéte, 3-krát väčšia ako Veľká koralová bariéra. Jej poslaním je priniesť najmä symbolickú nádej pre ľudstvo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd