Globálne bol marec druhý najteplejší v histórii. Nezvyčajne teplo bolo aj na Slovensku

Dominik Cenkner

Máme za sebou prvú aprílovú dekádu a meteorologické služby sa vo veľkom zameriavajú na zhodnotenie toho uplynulého mesiaca - marca. Ich interpretácie sú zarážajúce.

Globálne sa marec 2023 stal druhým najteplejším marcom v histórii merania. Skončil hneď za marcom 2016, ktorý bol o 0,11 ° C teplejší (podľa dát agentúry COPERNICUS). Len nepatrne chladnejšie potom boli marce v rokoch 2017, 2019 a 2020.

Z celoeurópskeho pohľadu bol síce tohtoročný marec tiež teplotne nadpriemerný, ale za doteraz najteplejším marcom v roku 2014 zaostal o 1,3 °C. Príčinou menej výraznej odchýlky v Európe bola predovšetkým studená Škandinávia, Nórske more a Island. Posledne menovaný štát zažil dokonca najchladnejší marec od roku 1979 (o 3,7 °C chladnejší voči priemeru 1991-2020). A zatiaľ čo väčšina Škandinávie mala marec nielen studený, ale aj vlhší, čo viedlo k častému sneženiu, na Islande spadlo zrážok výrazne menej.

Celosvetovo máme za sebou druhý najteplejší marec v histórii, zdroj: climate.copernicus.eu
Celosvetovo máme za sebou druhý najteplejší marec v histórii, zdroj: climate.copernicus.eu

Výrazne teplý marec v Ázii

Mimo Európy mali výrazne teplejší marec predovšetkým rozsiahle oblasti Ázie. Najteplejší marec v histórii pozorovaní zažilo napríklad Japonsko (odchýlka o 2,75 ° C voči poslednému tridsaťročiu), avšak vôbec najvýraznejšie kladné odchýlky hlási stredná Ázia v oblasti východne až severne od Kaspického mora – v niektorých regiónoch tam bol marec o 5 až 8 stupňov teplejší!

V minulých týždňoch padali početné mesačné rekordy, maximá sa šplhali nad 30 °C, čo tam v tejto časti roka rozhodne nie je obvyklé. Veľmi teplo ale bolo aj na Ďalekom východe alebo v Číne.

Aký bol marec v Afrike?

Nadpriemerne teplý marec zažila aj severozápadná Afrika, odkiaľ horúci vzduch prenikal na Kanárske ostrovy, na Pyrenejský polostrov aj do juhozápadného Francúzska. Nadpriemerne teplé počasie tu ale ďalej prehĺbilo dlhotrvajúce sucho, ktoré vážne dopadá najmä na Maroko a Tunisko.

V Tunisku ide podľa tamojších informácií dokonca o najhoršie sucho v histórii krajiny – napokon obmedzenie dodávok vody v nočných hodinách a zákaz zavlažovania pitnou vodou hovorí sám za seba. Obmedzenie v poľnohospodárstve pritom prichádza v období, ktoré je rozhodujúce pre nadchádzajúcu úrodu.

Zaujímavé dáta z Ameriky

Zaujímavé teplotné pomery panovali v marci na americkom kontinente. Zatiaľ čo severná Argentína zažívala pokračujúce vlny horúčav, ktoré túto oblasť sužovali už vo februári, a veľmi teplo mali aj na východe Kanady a v častiach Karibiku, centrálna a západná časť Severnej Ameriky hlási naopak výrazne chladnejší marec.

To bolo spojené s pokračujúcou cyklonálnou činnosťou, počas ktorej do týchto oblastí opakovane prenikal studený vzduch od severu a súčasne prichádzali tlakové nižšie z Pacifiku. Výsledkom bolo pokračovanie zrážkovo nadpriemerného obdobia, ktoré začalo už na prelome jesene a zimy.

Množstvo vody v snehu v západnej časti Severnej Ameriky v porovnaní s dlhodobým priemerom k 6. aprílu 2023 zdroj: cdec.water.ca.gov
Množstvo vody v snehu v západnej časti Severnej Ameriky v porovnaní s dlhodobým priemerom k 6. aprílu 2023 zdroj: cdec.water.ca.gov

V horských oblastiach výdatne snežilo - kumulatívne tam v exponovaných lokalitách od začiatku zimy spadlo 10 až 15, ojedinele až 18 metrov snehu. Koniec tohtoročnej zimnej sezóny sa tak v kalifornských horách zapísal do histórie najvyšším množstvom vody v snehu, ktoré tam od začiatku merania (teda v polovici minulého storočia) ležalo.

A to je po predchádzajúcich rokoch, keď obyvateľov trápilo katastrofálne sucho, dobrá správa. Aj keď v sebe skrýva isté riziko nebezpečenstva povodní pri rýchlom jarnom topení snehu.

Marec 2023 na Slovensku

S predbežným zhrnutím tohtoročného marca prišiel už aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Marec 2023 skončil na Slovensku po teplotnej stránke na celom území ako normálny až nadnormálny (teplý),“ informuje. 

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 – 2020 bola 2,0 °C v Poprade. Najnižšia odchýlka teploty vzduchu bola 0,9 °C v Martine a na Chopku.

Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola +7,8 °C v Hurbanove. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola +1,0 °C v Podbanskom.

Absolútne najnižšia teplota vzduchu v polohách do 1000 m n. m. bola nameraná 29.3. v obci Novoť -18,3 °C (na Lomnickom štíte to bolo -21,5 °C). Absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 22,9 °C, nameraná dňa 23.3. v Hurbanove.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd