Globálne otepľovanie ako na dlani: Máme za sebou ďalší rekordne teplý mesiac

Globálne otepľovanie ako na dlani: Máme za sebou ďalší rekordne teplý mesiac
Veronika Salayová

Máme za sebou najteplejší marec v zaznamenanej histórii, kedy priemerná globálna teplota bola o 0,73 °C vyššia ako zvyčajne. Hoci fenomén El Niño pomaly slabne, aj teploty morí a oceánov dosiahli v marci rekordné hodnoty.

Podľa údajov z Copernicus Climate Service (C3S) bol marec 2024 najteplejším v histórii. Priemerná teplota vzduchu na povrchu Zeme bola 14,14 °C, čo je o 0,73 °C vyššia ako priemer za tento mesiac z rokov 1991 až 2020 a o 0,1 °C nad doterajším rekordom z roku 2016.

Marec bol v porovnaní s odhadmi za predindustriálne obdobie ešte horší – s kladnou odchýlkou až o 1,68 °C. 

marcové anomálie teplôt
marcové anomálie teplôt, Copernicus Climate Service

Už 10 mesiacov rekordne teplo

Naďalej zaznamenávame vysoké teploty na celom svete a marec je v poradí 10. mesiac v rade, ktorý bol rekordne vysoký, povedala Samantha Burgess z C3S. Podľa jej slov jeden rekord síce často veľa neznamená, pretože klíma je premenlivá, ale toto je jasný trend s mnohými rekordmi, ktorý klimatológov veľmi znepokojuje.

 


 Čo sa týka Európy, tak priemerná teplota na kontinente v marci bola o 2,12 °C nad mesačným priemerom z rokov 1991 až 2020, čo z neho robí druhý najteplejší marec zaznamenaný v Európe, len o niečo chladnejší ako v roku 2014.

Hodnoty najviac nad priemerom boli zaznamenané  v strednej a východnej Európe. Veľká časť západnej Európy bola vlhkejšia ako priemer, s výdatnými zrážkami na Pyrenejskom polostrove a južnom Francúzsku. Vlhšie ako priemer bolo aj v regiónoch Škandinávie a severozápadu Ruska. Zvyšok Európy sa však ukázal ako relatívne suchý.

Okrem Európy bolo nezvyčajne horúco napríklad vo východných oblastiach Severnej Ameriky, v Grónsku, východnom Rusku, Strednej Amerike, častiach Južnej Ameriky, mnohých oblastiach Afriky, južnej Austrálie a časti Antarktídy.

Rekordne vysoká bola aj teplota morí

Stúpa nielen teplota vzduchu, ale aj povrchová teplota morí a oceánov mimo polárnych oblastí. V marci stúpla teplota na 21,07 °C, čím bol prekonaný doterajší rekord 21,06 °C z februára 2024. 

 

Na južnom póle bola situácia tiež zložitá. Rozsah antarktického morského ľadu bol 20 % pod priemerom, čo je v poradí 6. najnižší rozsah za marec. 

Arktíde sa darilo o niečo lepšie: rozsah morského ľadu dosiahol ročné maximum tesne pod priemerom, čo predstavuje najvyšší marcový rozsah od roku 2013.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd