Globálne otepľovanie nie je mýtus. Na Zemi bolo v roku 2023 najteplejšie sa posledných 100 000 rokov

Globálne otepľovanie nie je mýtus. Na Zemi bolo v roku 2023 najteplejšie sa posledných 100 000 rokov
Veronika Salayová

Zem prekročila hranicu otepľovanie o 1,5 °C za 12 mesiacov po prvý raz, odkedy vedci začali zaznamenávať globálne teploty. Vedci upozornili, že toto je varovanie pre ľudstvo.

Copernicus Climate Change Service (C3S) oznámilo, že naša planéta prekročila dôležitú hranicu otepľovanie o 1,5 °C za 12 mesiacov po prvý raz, odkedy vedci začali zaznamenávať globálne teploty.

Minulý rok bol najteplejší, aký bol kedy zaznamenaný, a vedci sa domnievajú, že El Niño a globálne otepľovanie z neho urobili najteplejší rok za posledných 100 000 rokov. Vedci zo C3S označili túto správu za varovanie pre ľudstvo. 

 

Zmena klímy v priamom prenose

Teploty o 1,5 °C boli v priemere prekonané od februára 2023 do januára 2024 v porovnaní s teplotami v predindustriálnom období. Globálne otepľovanie je mýtus, ako sa mnohí domnievajú, ale fakt, ktorý treba prijať. 

Ak sa celosvetová produkcia energie nepresunie z fosílnych palív na obnoviteľné zdroje, tento trend sa podľa klimatológov ešte zhorší. Minulý rok došlo k mnohým prírodným katastrofám, z ktorých mnohé priamo súviseli so zmenou klímy: záplavy na Novom Zélande, suchá v Španielsku a lesné požiare v Čile. A zoznam pokračuje...

Svet práve zažil najteplejší január v histórii, keď klimatické zmeny spôsobené ľudskou činnosťou a počasie El Nino zvýšili teploty na rekordné hodnoty. Predchádzajúci najteplejší január bol v roku 2020. 

 

Teplo rok bude opäť horúci

Americkí vedci tvrdia, že rok 2024 má šancu 1:3, že bude ešte teplejší ako minulý rok, a 99 %-nú šancu, že sa zaradí medzi 5 najteplejších rokov v histórii meraní. 

El Niño začalo slabnúť minulý mesiac, ale vedci naznačili, že na jeseň sa o slovo prihlási jeho chladnejší náprotivok La Niña. Napriek tomu boli priemerné teploty globálneho povrchu mora minulý mesiac najvyššie za ktorýkoľvek január v histórii.

„Jediný spôsob, ako zastaviť nárast globálnych teplôt, je rapídne znížiť emisie skleníkových plynov,“ povedala Samantha Burgess, zástupkyňa riaditeľa C3S. „Smerujeme ku katastrofe, ak v priebehu niekoľkých rokov zásadne nezmeníme spôsob výroby a spotreby energie,“ povedal dánsky minister pre globálnu klimatickú politiku Dan Jorgensen. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd