Globálne znečistenie plastami je nová planetárna núdza. Čo to znamená?

Veronika Sádovská

Podľa novej štúdie sa znečistenie plastami považuje za novú planetárnu núdzu, podobne ako klimatické zmeny či strata biodiverzity prostredia.

Environmental Investigation Agency (EIA) vyzvala krajiny na celom svete, aby súhlasili so zmluvou OSN a zaviazali sa tak splniť právne záväzné ciele v boji proti plastovému odpadu.

Podľa tejto organizácie znečistenie plastami priamo zasahuje do nášho života tým, že negatívne vplýva na naše zdravie, spôsobuje stratu biodiverzity prostredia, zhoršuje klimatické zmeny a spôsobuje rozsiahle škody na životnom prostredí.

Plasty už objavili v najvyšších častiach hôr, hlboko v oceáne a dokonca aj v pitnej vode a v ľudskom tele. Pláže znečistené plastami sa nachádzajú aj na odľahlých a neobývaných ostrovoch. 

Mikroplasty už pred niekoľkými rokmi objavili aj vo vode zo Žitného ostrova, ktorý patrí k najväčším rezervoárom pitnej vody na Slovensku. Vodou a jedlom sa dostávajú do ľudského tela.

Už takmer 30 rokov existujú špecifické multilaterálne dohody na riešenie straty biodiverzity a klimatických zmien. Tie však krajiny veľmi pocitovo neplnia.

Zatiaľ však rovnaká dohoda medzi krajinami na zníženie plastového odpadu neexistuje. Problémom je plastový odpad, ktorý sme už vyprodukovali ako aj ten, ktorý ešte vyprodukujeme.

Nová  správa  s názvom Connecting the Dots: Plastic Pollution and the Planetary Emergency zhromažďuje najnovšie vedecké údaje o vplyve plastov na klímu, biodiverzitu, ľudské zdravie a životné prostredie. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd