Google naučil UMELÚ INTELIGENCIU predpovedať počasie. Čo na to meteorológovia?

Google naučil UMELÚ INTELIGENCIU predpovedať počasie. Čo na to meteorológovia?
Veronika Salayová

S vytváraním numerických modelov na predpovedanie počasia už niekoľko rokov pomáhajú superpočítače. Google však predpoveď počasia posunul o krok vpred a oznámil, že najnovšie im v predpovediach pomáha aj umelá inteligencia. 

Google sa koncom minulého týždňa pochválil svojím najnovším nástrojom Scalable Ensemble Envelope Diffusion Sampler (SEEDS). Ide o nový nástroj na predpoveď počasia, ktorý využíva umelú inteligenciu.

SEEDS má v porovnaní so súčasnými technológiami výrazne zlacniť a zrýchliť predpovede počasia. Podľa Google dokáže produkovať podobne presné výsledky, aké prinášajú superpočítače.

Jedným z významných prínosov SEEDS je jeho schopnosť generovať rozsiahle predpovede, ktoré poskytujú meteorológom množstvo dát pre analýzy a prognózy. Odborníci tak budú mať k dispozícii viac podkladov, s ktorými môžu pracovať, čo je veľké pozitívum.

 

Niektorí meteorológovia tento krok kvitujú a zhodujú sa na tom, že doterajšie výsledky modelov pre predpovede sú veľmi dobré.

AI dokáže predpovedať vzácne aj extrémne javy

Nástroj SEEDS poskytuje strednodobé predpovede a vyniká schopnosťou predpovedať vzácne a extrémne meteorologické javy. Meteorológovia tak budú môcť pomocou umelej inteligencie presnejšie predpovedať búrky alebo iné závažné poveternostné podmienky.

Google nie je zďaleka prvý, kto sa snaží uplatniť umelú inteligenciu v oblasti predpovedania počasia. Model strojového učenia GraphCast vyvinutý spoločnosťou DeepMind je schopný na základe historických dát vytvárať za menej ako 1 minútu predpovede počasia na 10 dní dopredu. Tento systém zvláda predpovedať aj extrémne javy, ako sú tropické cyklóny, extrémne teploty či atmosférické rieky.

SEEDS využíva silu generatívnej AI na vytváranie kompletných predpovedí porovnateľných s tými z operačného systému predpovedí v USA, ale zrýchleným tempom. 

 

Na záver Google dodáva: „Veríme, že SEEDS predstavuje len jeden z mnohých spôsobov, ako AI urýchli pokrok v operatívnej numerickej predpovedi počasia v nasledujúcich rokoch.“

Výsledky doterajšieho vedeckého bádania zameraného na uplatnenie technológie generatívnej umelej inteligencie pre generovanie predpovedí počasia boli 29. marca publikované v odbornom časopise Science Advances.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd