Grécko čelí humanitárnej katastrofe. V Bulharsku pršalo nepretržite 20 hodín

Grécko čelí humanitárnej katastrofe. V Bulharsku pršalo nepretržite 20 hodín
Veronika Sádovská

Tragický počet obetí záplav, ktoré zasiahli bulharské pobrežie Čierneho mora, sa zvýšil na štyroch ľudí. V Grécku zasa čelia humanitárnej katastrofe.

Silný dážď, vietor a záplavy zastihli počas posledných dní najprv Bulharsko a potom aj Grécko. Historické zrážkové úhrny spôsobili doslova spúšť.

Úmrtia pri povodniach

V Bulharsku sa počet obetí po povodniach vyšplhal na štyri. Tri z nich našli v komúne Carevo. Sú to miestna sudkyňa a jej dcéra veterinárka ako aj muž, ktorého našli v zapadnutom aute.

„Auto muža strhla povodeň, spadlo z mosta do mora,“ povedal v rozhovore pre novinárov šéf krajskej polície Emil Pavlov. Štvrtou obeťou je muž, ktorého tiež strhla voda, keď sa pokúsil prejsť ten istý most pešo," dodal.

„Dvadsať hodín bez prestania pršalo a fúkal silný vietor. Preto sa rieka rozvodnila a spôsobila všetky tieto škody. Do mora to zmietlo autá a karavany," povedal pre televíziu Reuters Plamen Petrov, miestny obyvateľ.

Hydrometeorologické observatórium v ​​Burgase informovalo, že v noci z nedele na pondelok spadlo v obci Kosti 207 litrov zrážok na meter štvorcový. Pre porovnanie priemerná mesačná norma v septembri pre tento región je asi 75 l/m².

Grécko čelí humanitárnej katastrofe

Grécko tiež čelí humanitárnej katastrofe. Voda v postihnutých oblastiach nebude pitná najmenej mesiac. Mnohé veľké mestá, dediny, továrne a hospodárska infraštruktúra sú mimo prevádzky.

Bohužiaľ, našli aj mnoho tiel mŕtvych zvierat a mŕtve telá tiež prenášajú choroby. Tragédia v Grécku sa rovná tragédii v New Orleans v roku 2005 po hurikáne Katrina.

Množstvo zrážok sa tu však nedá vypočítať, pretože všetko je pod vodou, ale pri nepriamych metódach sa rovnajú viac ako 1000 l/m².

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd