Grónsko je čoraz zelenšie. V dôsledku topenia ľadovcov sa na ňom tvoria mokrade a močiare

Grónsko je čoraz zelenšie. V dôsledku topenia ľadovcov sa na ňom tvoria mokrade a močiare
Veronika Salayová

Podľa výskumu britských vedcov stratil najväčší ostrov sveta obrovské množstvo ľadovcov v prospech mokradí a zelených plôch. Vedci varujú, že to môže mať vážny dopad na životné prostredie – a to nielen v Grónsku.

Od 70. rokov 20. storočia sa Arktída otepľuje dvakrát rýchlejšie, ako je celosvetová priemerná miera zmien. Jedným z najviac postihnutých miest je práve Grónsko, kde bola priemerná ročná teplota vzduchu v rokoch 2007 až 2012 o 3 °C vyššia ako v rokoch 1979 až 2000. Podľa štúdie publikovanej v časopise Scientific Reports to malo vážny dopad na grónsku krajinu.

Vedci z Britskej univerzity v Leedse analyzovali satelitné fotografie Grónska nasnímané v rokoch 1986 až 1989 a 2016 až 2019. Ich cieľom bolo porovnať zmeny, ktoré sa v tom čase udiali na najväčšom ostrove sveta. Výskumníci zisťovali rozsah ľadu počas oboch období a kontrolovali aj rozsah plôch pokrytých vegetáciou.

 

Ľad sa na okrajoch Grónska stráca

Analýza ukázala, že Grónsko za tri desaťročia stratilo spolu až 28 707 km2 ľadovej pokrývky a ľadovcov. Najväčšie straty boli zaznamenané na okrajoch ľadovcov a na severe a juhozápade.

Namiesto ľadu sa v Grónsku objavili zelené plochy a mokrade, hlavne na juhozápade a na severovýchode krajiny. Ako vedci vysvetlili, prebiehajúce zmeny môžu spôsobiť efekt „začarovaného kruhu“.

Zvýšená absorpcia slnečnej energie je totiž dôležitým mechanizmom, ktorý riadi zmenu klímy v Grónsku. Biela ľadová pokrývka sa vyznačuje tzv. vysokým albedom, teda schopnosťou odrážať slnečné svetlo, čím sa znižuje teplota vzduchu.

 

Čím je zem tmavšia, tým efektívnejšie absorbuje energiu a uvoľňuje ju ako teplo. Topiaci sa ľad tiež zvyšuje množstvo vody v jazerách. Voda absorbuje viac slnečnej energie ako sneh, čo zvyšuje teplotu vzduchu na okolitej zemi.

Vážne dopady na ekosystém

Strata ľadovej pokrývky má vážny dopad na život v Grónsku. Vedci vysvetlili, že zmenený ekosystém môže ohroziť potravinovú bezpečnosť pôvodných obyvateľov ostrova, a rovnako môže mať vážny dopad aj na arktické zvieratá. 

Topenie permafrostu okrem iného predstavuje aj hrozbu pre základy grónskych budov. Grónsko, z angl. Greenland (Zelená zem), sa naozaj stáva čoraz zelenším, tak ako to napovedá aj jeho názov v anglickom jazyku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd