Neuveriteľné množstvo: Grónsko stráca 30 miliónov ton ľadu za hodinu

Neuveriteľné množstvo: Grónsko stráca 30 miliónov ton ľadu za hodinu
Zuzana Macháčová

Grónska ľadová pokrývka stratila za 37 rokov takmer 5 100 km² plochy. To je o 20 % viac, ako sa pôvodne odhadovalo.

Štúdia použila viac ako 200 000 pozorovaní satelitov a umelej inteligencie na určenie zmien polohy ľadovcov v priebehu rokov 1985 až 2022. Ukazuje, že ľadová pokrývka Grónska sa za toto obdobie zmenšila o 5 091 km², čo je o 20 % viac než sa predpokladalo.

Stratené kilometre štvorcových zodpovedajú 1 034 gigatonám ľadu a tvoria oblasť o veľkosti ostrovnej krajiny Trinidad a Tobago v Latinskej Amerike, uviedla agentúra Reuters. Toto je prvá štúdia, ktorá plne odhaduje, koľko ľadu Grónsko stratilo v dôsledku ustupujúcich ľadovcov.
 
Podľa databázy, ktorá zhromažďuje všetky ostatné merania ľadovca, sa od roku 2003 každý rok stratilo 221 miliárd ton ľadu. Najnovšia štúdia pridala ďalších 43 miliárd ton ročne, čím sa celková strata v priemere zvýšila na približne 30 miliónov ton ľadu za hodinu, napísal denník The Guardian.

Všetko ustupuje a rozpadá sa

„V Grónsku sú oblasti, kde všetko len upadá a rozpadá sa," povedal spoluautor štúdie Alex Gardner, vedec z NASA. „Predchádzajúce metódy neboli veľmi dobré pri meraní zmien v ľadovej pokrývke, ale zmena je obrovská,” dodal.

Grónsky ľadový štít, ktorý pokrýva viac ako 1 700 000 km², je spolu s Antarktídou jedným z dvoch zostávajúcich ľadových štítov na svete. Pokrýva asi 80 % Grónska.

Hladiny morí stúpajú

Úbytok ľadu z Grónska je podľa vedcov zodpovedný za približne 17 % nárast globálnej hladiny morí v rokoch 2006 až 2018.

Ak by sa úplne roztopil, grónsky ľadovec by spôsobil zvýšenie hladiny morí asi o 7,4 m, upozornila agentúra Reuters. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd