Hamburg sa ponoril do tmy. Hustý dym z obrovského požiaru ohrozuje obyvateľov

Dominik Cenkner

Centrum Hamburgu v nedeľu zahalil dym z veľkého požiaru skladovacích hál vo východnej časti mesta. Úrady varovali pred „krajným nebezpečenstvom“ spôsobeným splodinami. Okolo 140 ľudí muselo byť podľa polície evakuovaných. Príčina požiaru je zatiaľ nejasná.

Oheň vypukol v nedeľu nadránom v štvrti Rothenburgsort, ktorá susedí okrem iného s modernou hamburskou štvrtou HafenCity. „Centrum mesta je úplne zahalené do tmy,“ povedal agentúre DPA hovorca hamburských hasičov. Podľa neho sa 210 hasičov podieľa na „mimoriadne zložitom“ zásahu, ktorý môže trvať celý deň.

Úrady v oficiálnej výstrahe varujú pred „krajným nebezpečenstvom“ v dôsledku možného úniku škodlivých chemických látok do ovzdušia. „Oblak dymu sa pohybuje smerom do centra mesta,“ stojí vo varovaní.

Polícia oznámila, že kvôli požiaru muselo byť evakuovaných približne 140 ľudí. Podľa nej zatiaľ nie je možné určiť, do akej miery je situácia nebezpečná.

Horia kontajnery so sírovodíkom

Obyvatelia boli vyzvaní, aby nechali zatvorené okná a dvere a chránili sa pred dymom v rozsiahlej oblasti na severovýchode Hamburgu.

Hasičské práce ovplyvňujú aj premávku S-Bahn v Hamburgu. Trasa medzi Berliner Tor a Billwerder-Moorfleet bola uzavretá v oboch smeroch a je tam náhradná doprava.

Deutsche Bahn oznámili, že pre požiar uzavreli trate medzi Hamburgom a Büchenom. To následne znamenalo, že všetky vlaky IC, EC a ICE medzi Hamburgom a Berlínom museli byť odklonené a meškali približne 60 minút. Podľa informácií boli vynechané zastávky v Hamburg-Bergedorf, Büchen, Ludwigslust a Wittenberge. Vlaky IC a ICE medzi Hamburgom a Rostockom boli úplne zrušené.

Úrady doteraz neoznámili príčinu požiaru, ktorý vypukol okolo pol piatej ráno. Podľa hasičov však požiar zachvátil niekoľko takzvaných IBC kontajnerov.

V nich boli uskladnené horľavé kvapaliny. Podľa informácií stanice NDR v nich bol sírovodík.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd