Hasiči v Českom Švajčiarsku museli založiť protipožiar. Čo to vlastne je?

Veronika Sádovská

Hasiči kvôli uhaseniu obrovského požiaru v Českom Švajčiarsku museli založiť ďalší požiar. Prečo sa táto technika používa a je účinná?

Sociálnymi sieťami prebehol obrázok a príspevok o tom, ako sú za požiar v Českom Švajčiarsku zodpovední hasiči, lebo ho vraj sami založili. Tento HOAX vyvrátili aj slovenskí policajti a poukázali na menej používanú techniku pri hasení požiarov - založenie protipožiaru.

Požiar v Českom Švajčiarsku vznikol a rozšíril sa hlavne kvôli dlhotrvajúcemu extrémnemu suchu. Vďaka nemu sa mohol šíriť nekontrolovane na veľké plochy a relatívne veľmi rýchlo. Silné sucho, ktoré tento rok trápi Európu je dôsledkom klimatickej krízy a dlhodobým nedostatkom zrážok.

Hasenie protipožiarom

Hasičský záchranný zbor vysvetlil, prečo sa na hasenie požiarov používa zakladanie protipožiarov: „Nejde o podpaľovanie lesov hasičmi, ale o protipožiar, ktorý sa využíva na zamedzenie šírenia požiaru v prírodnom prostredí. Je to proces úmyselného zapálenia požiaru na vnútornej strane obvodu požiaru alebo v blízkosti prekážky zabraňujúcej jeho ďalšiemu šíreniu, a to v smere proti jeho čelu."

Pri tejto technike je dôležité, aby hasiči vedeli kontrolovať tento požiar a aj prípadné menšie ohniská, ktoré môžu je pôsobením vzniknúť.

To je dôvod, prečo sa táto technika nepoužíva pri každom požiari, ale len pri tých stredných a najväčších požiaroch.

Takisto protipožiar nemôže založiť každý hasič, ale len osoba, ktorá na to má dostatok skúseností. Vďaka nim dokáže rozhodnúť či túto techniku je vhodné vôbec zvoliť, ale aj miesto a smer požiaru. 

Rovnako je pri hasení protipožiarom dôležité, aby hasiči mali dostatok síl a techniky na túto akciu.

Hasenie požiaru v Českom Švajčiarsku sa stalo témou v rôznych českých aj slovenských konšpirátorských kruhoch, ktoré začali tvrdiť, že požiar bol založený úmyselne a žiadna klimatická kríza ani sucho neexistuje. Keby mali viacej poznatkov o rôznych spôsoboch hasenia požiarov, ušetrili by prácu a vysvetľovanie hasičov aj policajtov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd