Hasiči vyhlásili 3. stupeň poplachu. V Česku zúri veľký lesný požiar

Veronika Salayová

Medzi Pravčickou bránou v Českom Švajčiarsku a hranicou s Nemeckom horí. Hasiči vyhlásili 3. stupeň poplachu. Na miesto letí vrtuľník a zasahuje 9 jednotiek hasičov.

Hovorca správy národného parku Českej Švajčiarsko Tomáš Salov pre ČT 24 povedal, že horí na prístupovej ceste k Pravčickej bráne. Požiar podľa jeho informácií vznikol zrejme od pyrotechniky.

Na dnešný deň pripadá v Nemecku Deň otcov a v rezervácii sa pohybovali veľké skupiny ľudí a medzi nimi aj zahraniční turisti. V rámci týchto osláv bola zrejme použitá pyrotechnika, ktorá zapríčinila požiar. 

Na mieste zasahujú policajti aj hasiči

„Bol povolaný vrtuľník s hasiacim vakom. Bola hlásená zasiahnutá plocha 12 x 100 metrov,“ priblížili českí hasiči na Twitteri. Na mieste zasahuje aj polícia. Podľa najnovších informácií sa požiar už podarilo lokalizovať. 

„Prostredníctvom tiesňovej linky sme prijali oznámenie o požiari v lese v okolí Pravčickej brány. Na miesto ihneď vyšli policajti a hasiči. V tejto chvíli na mieste pracujeme na súčinnosti s hasičským záchranným zborom,“ informovala hovorkyňa dečínskej polície Eliška Kubíčková. 

Doteraz najrozsiahlejší lesný požiar v Česku vypukol minulý rok v noci na 24. júla práve v národnom parku České Švajčiarsko a zasiahol plochu viac ako 1 000 hektárov. Likvidácia požiaru bola veľmi náročná a uhasiť sa ho podarilo až po 20 dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd