„Historická“ snehová fujavica uprostred jari. Zima sa vrátila do Spojených štátov

Zuzana Macháčová

Snehová fujavica zasiahla v pondelok niektoré časti severu Spojených štátov. Cesty sú neprejazdné a v niektorých okresoch došlo k výpadkom elektriny. Podľa predpovedí by sa mal štát Michigan v utorok pripraviť na „historickú“ jarnú snehovú fujavicu. 

Do oblasti Veľkých jazier v Spojených štátoch sa vrátila zima. V noci z nedele na pondelok sa v niektorých častiach štátov Michigan a Wisconsin prehnala fujavica, ktorá so sebou priniesla husté sneženie a silný nárazový vietor.

Historická májová snehová fujavica

Zimné májové počasie si vybralo svoju daň na obyvateľoch okresov Marquette a Baraga v štáte Michigan. Fujavica spôsobila v pondelok výpadky elektriny až 4 000 obyvateľom.

Mnohé cesty boli neprejazdné a dopravu blokovali popadané stromy a snehové záveje. V meste Herman napadlo do pondelkového rána až 33 cm nového snehu.

nehové búrky v Michigane, zdroj: Cable News Network Inc
Snehové búrky v Michigane, zdroj: Cable News Network Inc

Národná meteorologická služba (NWS) v Marquette však varuje, že zima tak rýchlo neskončí. Najzložitejšia situácia sa v regióne očakáva v utorok.

V severnom Michigane by mohlo miestami napadnúť až 60 cm snehu, pričom vyššie v pohorí Huron Mountains takmer až 1 m. Meteorológovia predpovedajú, že utorková snehová fujavica by mohla byť najsilnejšou májovou snehovou fujavicou, ktorá zasiahne tento región za posledných 30 rokov.

Varovanie meteorológov

NWS uviedla: „Všetky javy sa spoja a vytvoria historickú neskorú jarnú snehovú fujavicu, akú sme tu nevideli od mája 1990.“ Meteorológovia varujú pred mokrým a hustým snežením, silným nárazovým vetrom a rizikom záplav. 

Snehové búrky v Michigane, zdroj: Cable News Network Inc.
Snehové búrky v Michigane, zdroj: Cable News Network Inc.

Okrem toho sa na jazere Superior môžu vyskytnúť vlny vysoké až 6 m. Náročné poveternostné podmienky budú trvať niekoľko dní. Avšak koncom týždňa sa do Michiganu vráti jarné počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd