Historická vlna horúčav vo Veľkej Británii: V Londýne je extrémne horúco. Teplota presiahla +33 °C

Historická vlna horúčav vo Veľkej Británii: V Londýne je extrémne horúco. Teplota presiahla +33 °C
Veronika Salayová

V sobotu teplota v Londýne dosiahla +33,2 °C, čím bol prekonaný ďalší tohtoročný rekord vo Veľkej Británii. V krajine vrcholí najdlhšia septembrová vlna horúčav od zaznamenania rekordov. 

Briti od začiatku týždňa čelia rastúcej vlne horúčav. Sobota sa doteraz ukázala byť najteplejším dňom od začiatku tohto roka.

Podľa predbežných údajov dosiahla teplota v Londýne v Royal Botanic Gardens v Kew +33,2 °C, informovala na sociálnych sieťach národná meteorologická agentúra Met Office.

Padajú viaceré rekordy

Doterajší tohtoročný teplotný rekord bol +32,6 °C a bol dosiahnutý taktiež len tento týždeň, a to vo štvrtok v meste Wisley v Surrey na juhovýchode Anglicka.

Sobota bola šiesty deň v rade, kedy teploty v Spojenom kráľovstve prekročili hranicu +30 °C, čo pre túto ostrovnú krajinu vôbec nie je bežné. Zatiaľ najdlhšia séria horúčav nad touto úrovňou v septembri trvala tri dni. Stalo sa tak v rokoch 1898, 1906, 1911 a 2016.

Takže vlna horúčav sa postarala o to, že bol prekonaný aj rekord v celkovom počte dní v septembri s teplotami nad +30 °C. Rekordným bol doteraz september 1911, keď bolo takýchto dní päť.

Najvyššia teplota v septembri od začiatku pozorovaní však naďalej zostáva na hodnote +35,6 °C. Táto rekordná teplota bola zaznamenaná v Bawtry v South Yorkshire v roku 1906, no tento rekord zrejme tento rok prekonaný už nebude. 

Vlna horúčav končí

Meteorológovia predpovedajú, že vrchol súčasnej vlny horúčav nastal v sobotu a varujú, že nedeľa môže priniesť už aj búrky a od začiatku nového týždňa teplota výrazne klesne.

Minulý týždeň Met Office oznámil, že toto bolo 8. najteplejšie leto v Spojenom kráľovstve od roku 1884 a tohtoročný jún bol najteplejším júnom v histórii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd