Historicky najsilnejší cyklón, aký kedy udrel na túto časť planéty

Somálsko Veronika Salayová

Včera udrel historicky najsilnejší tropický cyklón Gati v severnom Indickom oceáne na východnú Afriku. 

Najsilnejší tropický cyklón, aký sa kedy zaznamenali v severnom Indickom oceáne, zasiahol pevninu v Somálsku v najvýchodnejšom bode Afriky, na myse Hafún. 

Rýchlosť vetra dosahovala na Indickom oceáne 185 km/h a na africkú pevninu udrel silou vetra 168 km/h. 

„Gati je najsilnejší tropický cyklón, aký bol zaznamenaný v tejto oblasti našej planéty,“ uviedol Sam Lillo, výskumný pracovník v Laboratóriu fyzikálnych vied Národného úradu pre oceán a atmosféru.

V priebehu 12 hodín sa cyklón rekordne zintenzívnil z rýchlosti 65 na 185 km/h. Toto bolo najväčšie 12-hodinovým zvýšenie rýchlosti, aké zaznamenali pre tropický cyklón v Indickom oceáne, dodal Lillo.

Jedným z dôvodov, prečo sa Gati tak rýchlo zintenzívnil, je skutočnosť, že veľkosť samotného cyklónu je dosť malá. Teplá voda spolu s nízkym strihom vetra tiež prispeli k rýchlemu posilneniu, informoval Accuweather.

Cyklón prinesie do Somálska v nasledujúcich dvoch dňoch extrémne množstvo zrážok. V Somálsku ročne naprší okolo 100 mm zrážok. Gati prinesie za dva dni dvakrát viac zrážok, ako je ročný úhrn v krajine, čo povedie k ničivým záplavám v oblasti. 

Gati je jedným z príkladov, ako zmena klímy ovplyvňuje silu tropických cyklónov. „Pri zmene klímy zaznamenávame vyššie teploty oceánov a vlhkejšiu atmosféru, ktorá vedie k väčšej možnosti rýchleho zosilnenia tropických cyklónov, ako je aj Gati,“ uviedol pre NPR meteorológ a novinár v oblasti klímy Eric Holthaus.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd