FOTO: Hladina rieky Ural včera dosiahla HISTORICKÝ REKORD. Počet zaplavených domov stúpa

FOTO: Hladina rieky Ural včera dosiahla HISTORICKÝ REKORD. Počet zaplavených domov stúpa
Ema Bazhaykin

Výška hladiny rieky Ural v sobotu dosiahla historické maximum. Podľa úradov bolo za posledných 24 hodín zaplavených ďalších vyše 800 domov a 2 600 súkromných pozemkov.

V sobotu 13. apríla stúpla v záplavami ťažko zasiahnutom ruskom meste Orenburg hladina rieky Ural na historické maximum 11,87 metra.

 

Podľa úradov bolo za posledných 24 hodín zaplavených ďalších vyše 800 domov a 2 600 súkromných pozemkov. Ako informuje TASR, celkovo je v meste pod vodou viac ako 3 500 domov a 7 600 pozemkov.

Situácia je podľa gubernátora Orenburskej oblasti hraničiacej s Kazachstanom, Denisa Paslera, napätá, no v poslednom čase sa stabilizovala. V štyroch okresoch Orenburskej oblasti postihnutých povodňami bolo postavených osem protipovodňových hrádzí s dĺžkou viac ako 33 kilometrov.

Zaplavený dom v meste Orenburg
Zaplavený dom v meste Orenburg, foto: Meduza

Pri Orsku začala hladina vody klesať

Jedny z najhorších záplav za posledné desaťročia v Orenburskej oblasti, ležiacej 1 200 kilometrov východne od Moskvy, začali 5. apríla a ako prvé zasiahli mesto Orsk, pri ktorom sa pretrhla priehrada. Jar je v Rusku typická topením obrovského množstva ľadu a snehu v riekach, čo často vedie k fatálnym povodniam. Tentokrát však odborníci hovoria aj o pochybení zo strany staviteľov priehrady, ktorá nespĺňala kritériá a svojmu účelu slúžila len 10 rokov.

Po hrôzach posledných dní si však napokon obyvatelia Orska môžu vydýchnuť. Hladina Uralu tu medzičasom klesla pod úroveň 7 metrov.

 
Vyše 2 400 kilometrov dlhá rieka Ural preteká cez Rusko a Kazachstan a tvorí časť prirodzenej hranice medzi Európou a Áziou. Pramení v južnej časti pohoria Ural a vlieva sa do Kaspického mora. V Kazachstane si jej zvýšená hladina vynútila evakuáciu približne 100 000 ľudí.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd